Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_informatikai_rangsoron
A lányoknak is helye van az informatikában, az SZTE informatikus képzésein

A lányoknak is helye van az informatikában, az SZTE informatikus képzésein

2020. május 05.
6 perc

Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetem informatikus szakjaira jelentkezniük a lányoknak is? E kérdésre kértünk választ az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar „Lányok napja” programját szervező oktatótól, az SZTE TTIK Informatikai Intézet egyik női doktoranduszától és az oktatási ügyekért felelős adjunktustól. A számokat böngészve kiderült: míg az SZTE hallgatói között 56 százalék a nők aránya, addig az SZTE Természettudományi és Informatikai Karon 35%.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Egy teljes nap szóljon azoknak a lányoknak, akik érdeklődnek az informatikai, matematikai, vagy mérnöki pálya iránt, de kell még nekik egy kis buzdítás, hogy ilyen egyetemi szakra jelentkezzenek.” Ez a célja az országos programként indult a „Lányok napja” program-sorozatnak, melyhez 2015-ben csatlakozott az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar is. A Lányok napját a szokásos április 25-i időpontról őszre halasztották, de mi megnéztük: 2020 tavaszán mit mutatnak a számok a lányok szemszögéből az SZTE TTIK informatikusai között.

 

 

Egyetemi kulisszák mögött

 

A Lányok napját minden év áprilisában rendezik meg, azonban most a kialakult veszélyhelyzet miatt az eredetileg április 23-ra tervezett rendezvényt októberre halasztották. Ettől függetlenül azonban mindig fontos buzdítani a lányokat arra, hogy merjenek informatikai, matematikai vagy mérnöki pályát választani, ugyanis éppen annyi helyük van ezen a szakokon is, mint a fiúknak. Az elmúlt években már egyre több nő dolgozik az informatika területén is, szerencsére egyre többen választják ezt a tudományterületet.


Erasmus_hallgatok

 

A Szegedi Tudományegyetemen is évről-évre emelkedik a női hallgatók, oktatók, kutatók száma.

Az SZTE polgárai között a nők aránya:

20 ezer 813 hallgatója közül 11 ezer 567 nő – 56 százalék,

2031 oktató között 939 nő – 46%,

406 kutató között 178 nő – 44%,

6743 „egyéb” dolgozó, például adminisztratív munkatársak között 4940 nő – 73%.

 

Az SZTE Természettudományi és Informatika Karához tartozik a legtöbb olyan képzés – például az informatikus szakok, a matematikus, fizikus szak –, amely a fiúk körében népszerűbb, mint a lányok között. Az SZTE TTIK is azért csatlakozott 2015-ben a Lányok napja programhoz, hogy népszerűsítsék e szakokat a nők körében úgy is, hogy a középiskolás diáklányok bepillanthatnak az egyetemi kulisszák mögé.

 

– Ennek a programnak az a célja, hogy tájékoztatást kapjanak a lányok egy mindenki által férfiasnak mondott szakterületről. Szeretnénk bemutatni az itt folyó munkát, kutatást, oktatást az itt dolgozó nők szemszögéből. A középiskolások számára több ilyen programot is szervezünk, például kimagaslóan magas az érdeklődés a laborlátogatásainkra – mondta el Kocsorné Sebő Marianna, a szegedi Lányok napjának szervezője.

 

 

A Lego robottól az Arduino programozásig


– A lányok sokszor nem mernek jelentkezni informatikai szakokra, noha az érdeklődésük és a képességeik is megvannak ehhez a képzéshez – hangsúlyozta a programszervező. – Azt gondolják, hogy csak férfiakból válhat jó informatikus. Ezeket a kételyeket szeretnénk eloszlatni. Erre nagyszerű alkalom a Lányok napja program, ahol a személyes találkozás alkalmával nagyon sok kérdésre fény derül.


SZIV_MG_0685


Az SZTE Lányok napja program-sorozatában egyetemi foglalkozásokon mutatják meg a szervezők és kiállítók, hogy a nők a műszaki élet területén is helyt tudnak állni, ezáltal pedig kedvet csinálnak számukra bizonyos szakterületek elsajátításához. A Lányok napján országszerte fiatal nők ezrei szerezhetnek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz, és ezen a napon az ország legjobb vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei engednek bepillantást a kulisszák mögé.

 

Az egynapos programon három szekcióban ismerkedhetnek meg a lányok a szakmával. A program elején az SZTE TTIK Informatikai Intézet vezetője tájékoztatja az érdeklődőket a szakokról, a felvételi statisztikákról és a legfontosabb információkról. A következő szekcióban informatikus lányok és asszonyok előadásain keresztül tekinthetnek be a gyengébbiknek mondott nem tagjai az informatika különböző ágazataiba. Az előadók bemutatják mivel is foglalkoznak a hétköznapokban.

 

– Informatikus hallgatók, doktoranduszok és oktatók is bemutatkoznak a Lányok napján. Az egyetemen kívülről, cégektől is meghívunk informatikus hölgyeket, hogy már a munka világában jelentkező tapasztalataikról meséljenek. Az előadások végeztével laborlátogatásra visszük a lányokat. Az ipari informatikához és a képfeldolgozáshoz használatos eszközeinkből nyújtunk gyakorlati bemutatót – sorolta Kocsorné Sebő Marianna a programkínálatot, amelynek „csattanója”, hogy gyakorlati foglalkozásokon próbálhatják ki a lányok a Lego robotot és az Arduino programozását is.

 

 

Az algoritmikus gondolkodás a titok?

 

– Évek óta a legnépszerűbb szak az SZTE TTIK informatikai képzései közül a lányok körében a gazdaságinformatikus Bsc. Ezen a szakon a hallgatók egynegyede lány minden évben. Sok lány választja a programtervező informatikus képzést is – nézte a statisztikát Mingesz Róbert, az SZTE TTIK Informatikai Intézet intézetvezető helyettese, az oktatási ügyekért felelős adjunktus. – A lányok között is szép számmal akadnak tehetségek: 2019-ben a mérnökinformatikus és a villamosmérnök szakokon is egy-egy női hallgató érte el a legjobb pontszámot a felvételin.


TTK-ea2

 

Az SZTE TTIK polgárai között a nők aránya:

  • összesen 4416 hallgató, közte 1540 nő – 35%,
  • összesen 284 oktató közül 61 nő – 22%,
  • összesen 221 kutató közül 89 nő – 40%.

Az informatika szakokon a női hallgatók száma:

  • 2019-ben 99,
  • 2018-ban 79,
  • 2017-ben 91.

 

Kardos Orsolya, az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszékének az egyedüli női doktorandusz hallgatója. Számára a középiskola választásnál dőlt el, hogy az informatika irányába indul. Már akkor egy informatikus osztályba került, ahol a programozás alapjaival is megismerkedett.

 

– Sokakkal ellentétben engem nem a számítógépes játékok hoztak erre a pályára – kezdte történetét Kardos Orsolya. – Szerintem kezd visszaszorulni az a nézet, hogy ez az irány csak fiúknak való.

 

Mi tarthat vissza egy lányt attól, hogy az SZTE informatikus szakjainak valamelyikére jelentkezzen? – kérdeztük az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszékének doktoranduszától. Ahhoz, hogy valaki informatikussá váljon, szükséges egy bizonyos beállítottság, algoritmikus gondolkodás és érdeklődés – vélekedett Kardos Orsolya. Szerinte a másik visszatartó erő az lehet, hogy még él az emberekben a „tipikus kocka programozó” képe, aki „vadul pötyög”, és „egyre több zöld betű jelenik meg előtte a képernyőn”... Holott az informatikus szakma, és az SZTE képzései által kínált lehetőségek sokkal árnyaltabbak és szerteágazóbbak, mint ahogy az esetleg kívülről látszik – jelentette ki a doktorandusz.

 

– Annyiféle feladatkör kapcsolódik az informatikához, hogy mindenki megtalálhatja a helyét, akár hardcore programozói, akár matekos beállítottságú, akár művészi tehetséggel megáldott emberről legyen szó – oszlatja el a tévhiteteket a fiatal nő azzal kapcsolatban, hogy az informatikus pálya férfiaknak való. – Sok helyen éppen pozitívumként kezelik azt, ha valaki nőként ezt a pályát választja. Sokféle gondolkodásmódú, nyitott, kreatív, lelkes és tenni vágyó emberre van szükség ebben a szakmában is, így szinte mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetsző feladatkört. Szerencsére ma már sok nagyobb és kisebb cég is törekszik a diverzitásra, így egyre nyitottabbak a nők felé. Ez nem meglepő, hiszen nagyon sokféle embernek kell jól együttműködnie ahhoz, hogy egy vízióból konkrét szoftver szülessen, és a megrendelő elégedett legyen vele.


SZIV_MG_0658

 

A nők sokszor másképpen gondolkoznak, másképpen közelítenek meg egy problémát, mint a férfiak. Ez a különbözőség pedig kiemeli a nőket ezen a területen is. Miért? Mert a nőkre jellemző a precizitás, a kitartás, a monotonitás nagyobb mértékű viselése is. Ez sokszor sikeressé teszi őket. Tudományosan igazolt az is, hogy ha egy csapat vegyes összeállítású, sokkal hatékonyabbak és eredményesebbek a munkában. Ráadásul az informatikus pályával olyan szakmát választhatnak maguknak a felvételi jelentkezés előtt álló lányok, amelynek biztos, hogy van jövője, és amellyel a hallgatók sokszor már a képzés időtartama alatt el tudnak helyezkedni – jól fizető állásban, informatikusként.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek