Bezár

Hírarchívum

Fiatal kutatókat és középiskolásokat ösztönöz tudományos munkára a SZAB, az alapítvány és az SZTE közös pályázata

Fiatal kutatókat és középiskolásokat ösztönöz tudományos munkára a SZAB, az alapítvány és az SZTE közös pályázata

2020. május 04.
2 perc

A 3 dél-alföldi megyében, valamint a szerbiai Vajdaságban, továbbá a romániai Temes és Arad megyében élő fiatal kutatók, illetve középiskolai diákok számára hirdet pályázatot az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem. A pályaműveket 2020. szeptember 14-ig várják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tudományos fokozattal nem rendelkező, legfeljebb 35 éves kutatók, valamint középiskolás diákok jelentkezhetnek dolgozatukkal, pályaművükkel az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem fölhívására. A magyarországi Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, valamint a szerbiai Vajdaságban, továbbá a romániai Temes és Arad megyében élő fiatalokat tudományos kutatómunkára serkentő pályázat részletes feltételeiről olvashat itt.

 

Érdekessége az „eurorégiós”, mert 3 ország szomszédos régióit érintő tudományos pályázatnak, hogy egyéni és kollektív munka eredménye egyaránt lehet a benyújtatandó mű. Pályázni a természet-, élet- és társadalomtudományokhoz tartozó területeken, új eredményeket tartalmazó, még meg nem jelentetett, vagy már publikált tanulmánnyal egyaránt lehet.

 

A pályázati kiírásban olvasható, hogy összesen 3 tudományterületen (természet-, élet-, társadalomtudományok) 14 szakbizottság javasolt feldolgozásra érdemes témákat. A fiatal kutatók számára témaötletet adhat, ha átböngészik a 3 tudományterülethez kötődő 14 MTA SZAB szakbizottság – azaz: Föld- és Környezettudományi, Biológiai, Kémiai, Mezőgazdasági, Műszaki Szakbizottság; továbbá a Gyógyszerészeti, az Orvostudományi Szakbizottság; valamint a Jogtudományi, Gazdaságtudományi, Neveléstudományi Pszichológiai, Nyelv és Irodalomtudományi, Filozófiai és Történelemtudományi, Művészeti Szakbizottság – által kutatásra érdemesnek ajánlott témaköröket. A feldolgozható témák tárháza szinte határtalan – derül ki a statisztikából. A természettudományokhoz kötődő 6 MTA SZAB szakbizottság összesen 102, az élettudományokhoz kapcsolódó 2 szakbizottság 66, illetve a társadalomtudományokat részletező 6 szakbizottság 182 témát ajánl az ifjú kutatóknak. Témaötletek alapján a legtermékenyebb –151 pályatétellel – a Nyelv és Irodalomtudományi Szakbizottság 4 munkabizottsága. Fontos tudni azonban, hogy a pályázati kiírásban felsorolt pályatételek csak tájékoztatásul szolgálnak, ráadásul – főleg a középiskolások ösztönzésére – hangsúlyozható: a feldolgozható témák alapján „szabad a pálya…”

 

A legfeljebb 3 ív terjedelmű pályázatokat két fűzött példányban, az MTA TABT Szegedi Akadémiai Bizottság Titkárságára (6720 Szeged, Somogyi u. 7.) kell benyújtani, legkésőbb 2020. szeptember 14-ig. A pályázathoz – két példányban írásban és elektronikus úton – mellékelni kell maximum egy A/4 oldal terjedelmű összefoglalót, továbbá az 1. sz. melléklet szerinti nyilatkozatot és a 2. sz. melléklet szerinti személyi adatlapot. Ezek az űrlapok megtalálhatóak a pályázati fölhívásban.


Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös pályázati felhívása letölthető innen.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek