Bezár

Hírarchívum

„Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma” fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen

„Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma” fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen

2020. május 05.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma” pályázati konstrukcióján a támogató 2019. november 4-ei döntésével 150.000.000 forint támogatást nyert el a „Hatékony egyetemi innovációs ökoszisztéma fejlesztése és működtetése a Szegedi Tudományegyetemen” című projekt megvalósítására. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (a továbbiakban: NKFI Hivatal) 18+18 hónapos program keretében az egyetemi innovációs ökoszisztéma eredményorientált, hatékony működtetését, illetve annak feltételei hiányában a kiépítésének támogatását kívánja megvalósítani. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (a továbbiakban: NKFI Alap) terhére meghirdetett pályázati felhívás célja, hogy minél több egyetemen létrejöjjön és eredmény-orientáltan működjön egy olyan szervezeti egység, amely elősegíti az egyetemen keletkező tudományos eredmények piaci hasznosítását, a technológia-transzfert. A program támogatja az egyetem, valamint az üzleti szféra szereplői közötti kutatási, fejlesztési, technológiai és innovációs (KFI) együttműködést és az egyetem uniós kutatási és innovációs keretprogramokban való aktív részvételét.

 

A projekt célja a Szegedi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatában (SZMSZ-ben) található, rektori és kancellári irányítás alatt lévő Minőségfejlesztési és Stratégiai Főigazgatóságon belül, a technológia- és tudástranszferért felelős Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, valamint a Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Iroda (HECRIN) tevékenységének támogatása, fejlesztése az alábbi tevékenységek mentén:

 • A KFI kapacitások felmérése és felülvizsgálata, hasznosító kompetencia-menedzsment kialakítása és működtetése.
 • Tudásmenedzsment helyi adatbázisok harmonizálása, aktualizálása.
 • Intézményi szellemitulajdon-kezelési szabályzat frissítése.
 • A KFItv. 34. § (3) bekezdése szerinti jelentéstételi kötelezettséggel összhangban nyilvános éves beszámoló készítése a felsőoktatási intézmény szellemitulajdon-kezelési és technológiatranszfer tevékenységéről.
 • Cégadatbázis kialakítása.
 • Szellemitulajdon-védelmi szabályozás aktualizálása.
 • Vállalatoknak üzleti alapon nyújtott KFI szolgáltatások fejlesztése.
 • Kutatási eredmények piaci hasznosításának menedzselése.
 • Szellemitulajdon-védelmi tudatosságnövelő, start-up vállalkozói és üzletfejlesztési tematikájú képzések, tréningek megtartása, továbbfejlesztése; kreditpontos képzések indítása.
 • Hallgatói innováció támogatása.
 • Proof of Concept (PoC) Alap létrehozása.
 • Egyetemi hasznosító vállalkozások létrehozásának támogatása.
 • Az uniós kutatási és innovációs keretprogramokban való részvétel javítása érdekében H2020 Információs Pont létrehozása.
 • Innováció- és kutatásmenedzsment képzések szervezése a kutatók és hallgatók részére.

 

A projekt szakmai vezetését Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Pitó Enikő, a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság igazgatója látja el.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek