SZTE Info

Sélley-díjat vehetett át az SZTE ÁJTK oktatója

2020. július 10-én adták át a Szegedi Ítélőtáblán a Sélley-díjakat, mellyel egy bíró és egy bírói tisztviselő kiváló munkáját ismerték el. Idén a díjazottak között van dr. Hegedűs István bíró, az SZTE ÁJTK címzetes egyetemi docense, a Szegedi Ítélőtábla kollégiumvezetője is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyolcadik alkalommal adták át a Sélley-díjakat a Szegedi Ítélőtáblán a közelgő bíróságok napja alkalmából tartott ünnepélyes félévzáró ünnepségen július 10-én. A díjazottak között szerepel dr. Hegedűs István bíró, az SZTE Állam-és Jogtudományi Karának címzetes egyetemi docense is.


Dr. Hegedűs Istvánt a József Attila Tudomány Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1981-ben summa cum laude minősítéssel avatták doktorrá. Jogi szakvizsgáját 1983-ban kitűnő minősítéssel tette le. A Szegedi Ítélőtáblán annak megalakulásától, 2003-tól dolgozik, előbb tanácselnök volt, 2012 óta a Szegedi Ítélőtábla Büntető Kollégiumát irányítja. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Büntető Jogi és Büntetőeljárásjogi Tanszékén 1990-től oktató. Mind a Csongrád Megyei Bíróságon, mind a Szegedi Ítélőtáblán tagja volt, illetőleg tagja a Bírói Tanácsnak. Részt vett az új büntetőeljárási kódex bevezetésére szervezett munkacsoportban, és az ehhez kapcsolódó e-kódex megírásában. Közreműködik a képzők képzésén, valamint az országos és helyi képzéseken is. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2009-ben a Juhász Andor díj ezüst fokozatát adományozta részére.


Sellye-dij_2020
Balról jobbra: dr. Hegedűs István kollégiumvezető, Erdeiné Pék Tünde tisztviselő, és dr. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla megbízott elnöke


A nyolcadik alkalommal odaítélt Sélley-díjat dr. Hegedűs István bíró mellett Erdeiné Pék Tünde bírósági tisztviselő vehette át. A dr. Sélley Sándor-díjat a Szegedi Ítélőtábla vezetése a Szegedi Királyi Ítélőtábla első elnökének tiszteletére alapította az ítélőtábla újjáalakulásának 10. évfordulóján, 2013-ban. Idén is az a bíró és bírósági tisztviselő kapta a díjat, akit a táblabíróság dolgozói, mint közvetlen kollégák, titkos szavazás keretében erre a legméltóbbnak találtak.


SZTEinfo- Forrás:Szegedi Ítélőtábla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.