Bezár

Hírarchívum

IMG_0379

A közép-európai régió legmodernebb biobankjának alapkövét tették le a Szegedi Tudományegyetemen

A közép-európai régió legmodernebb biobankjának alapkövét tették le a Szegedi Tudományegyetemen

2020. január 21.
5 perc

Világszínvonalon látja el a Szegedi Tudományegyetem biológiai mintatárolási kapacitási igényeit a 2020 tavaszára elkészülő biobank. Az épületbe egy 19 millió minta tárolására alkalmas, több mint 3 milliárd forint értékű robotizált berendezés kerül. A beruházásnak és a BBMRI-ERIC tagságnak köszönhetően az SZTE-n megteremtődik az egyik legfontosabb feltétele a személyre szabott orvoslás és a hatékonyabb onkológiai kezelések kutatás-fejlesztésének.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországról egyedüli intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csatlakozott az Európai Unió tagállamainak biobanki tevékenységét felügyelő Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium (BBMRI-ERIC) infrastrukturális hálózathoz. Az erről szóló megállapodást 2020. január 21-én írta alá Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Erik Steinfelder, a BBMRI-ERIC vezérigazgatója.


Biobank_alapkoletetel_galeria
Képgaléria a rendezvényről

 

– A biológiai minták gyűjtésének és tárolásának több mint 75 éves múltja van a Szegedi Tudományegyetemen, a minták számos klinikai, orvosbiológiai és élettani kutatás alapjait jelentik – fogalmazott Prof. Dr. Rovó László rektor. Hozzátette, a biológiai minták tárolása a világon mindenhol jelentős technológiai fejlődésen ment keresztül, ezért a globális változásoknak megfelelve a SZTE-n több éve zajlik szakmai, infrastrukturális és minőségirányítási fejlesztés a biobanki tevékenységek területén.


IMG_0231

 

– A BBMRI-ERIC jelenleg 20 országot foglal magában, mind méretében mind eredményességét tekintve pedig az egyik legnagyobb európai kutatási infrastruktúrának számít – mondta Erik Steinfelder, a BBMRI-ERIC vezérigazgatója. Hangsúlyozta, hogy bár Magyarország nem tagja a szövetségnek, ugyanakkor a szegedi fejlesztések és tudományos eredmények ismeretében a szövetség döntése alapján Magyarországról egyedüli intézményként az SZTE közvetlenül csatlakozhat a hálózathoz. Ennek köszönhetően Magyarország ezen az új innovatív kutatási területen is fontos nemzetközi szereplőként képviseli az oktatás-kutatás-betegellátás hármas egységén alapuló kiválóságot.


IMG_0277

 

További szakmai elismerést jelent, hogy a világ egyik legnagyobb rákkutató programjának európai vezetője, a svédországi European Cancer Moonshot Lund Center szintén támogatja a fejlesztést. A szegedi egyetem biobanki tevékenységéhez kapcsolódó oktatási, betegellátási és kutatási folyamatok magas színvonala és nagy potenciálja eredményeképpen a Spartacus Cancer Foundation alapítvány a világ élvonalába tartozó, modern, robotizált mintatároló rendszert adományozott az egyetemnek. A több mint 3 milliárd forint értékű automata berendezés 19 millió minta tárolására alkalmas.


IMG_0392

 

Az eszköz a Szegedi Tudományegyetem új biobankjában kap helyet, melynek alapkövét 2020. január 21-én tette le Dr. Horváth Zita, felősoktatásért felelős helyettes államtitkár, Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Erik Steinfelder, a BBMRI-ERIC vezérigazgatója, Prof. Dr. Markó-Varga György, a European Cancer Moonshot Lund vezetője és John Les Corps, a Spartacus Cancer Foundation alapítvány alapító tagja.


IMG_0364

 

Számos nagy volumenű nemzetközi kutatás-fejlesztési programhoz való csatlakozás és új EU-s pályázati forrásokhoz való hozzáférés lehetősége teremtődik meg a szegedi egyetemen az új biobanki épülettel és a BBMRI-ERIC infrastrukturális hálózat támogatásával – hangsúlyozta Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Kiemelte, az új infrastruktúra szervesen kapcsolódik az SZTE nemzetközi oktatási, kutatási és egészségügyi tevékenységéhez, így hosszú távon erősíti az intézmény nemzetközi kapcsolatait a European University Alliance for Global Health programban. Emellett támogatja a Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine európai uniós H2020-as pályázatot és az egyetemi elméleti és klinikai kutatócsoportokat. Hozzátette, az új kompetencia központ elősegíti azt is, hogy világszinten elismert kutatók, szakemberek érkezzenek Szegedre, hozzájárulva ezzel új nemzetközi kutatási projektek elindításához.


IMG_0359

 

– A szegedi egyetem markáns helyet foglal el Magyarország és Európa felsőoktatási térképén, ezért az itt kialakuló biobanknak összetett hatása lesz a magyar felsőoktatásra – hangsúlyozta Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, az SZTE biobank kialakítása azt bizonyítja, hogy jelentős tudományos munka zajlik az intézményben, amit nemzetközi szervezetek is elismernek és támogatnak. A fejlesztés alátámasztja az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon törekvését, hogy a felsőoktatási intézmények innovációs és tudásközpontként működjenek, vagyis egyszerre végezzenek oktatási, kutatási és gyógyítási tevékenységet is.


A rendezvényről készült videós tartalom itt érhető el.


– A biobanknak köszönhetően minőségi ugrás várható azokban a kutatás-fejlesztési tevékenységekben, amelyek humán szövetminták felhasználására épülnek. Az egyes betegségek patomechanizmusának megértéséhez ugyanis szükség van arra, hogy a betegség által érintett szövettípusból mintát vegyenek az orvosok. Az alapkutatási eredmények kutatás-fejlesztésben történő hasznosításával pedig új terápiás és diagnosztikai megoldásokat dolgozhatnak ki a szakemberek – tudtuk meg Prof. Dr. Széll Mártától, az SZTE stratégiai rektorhelyettesétől, a biobank vezetőjétől. Hozzátette, a daganatos és a súlyos krónikus népbetegségek esetében az elmúlt évtizedek legnagyobb kihívását a személyre szabott terápiák kifejlesztése jelentette. Ennek klinikumba való alkalmazásához elengedhetetlen a betegminták gyűjtése, biobankban történő tárolása és vizsgálata. Hangsúlyozta, az SZTE biobanki tevékenysége nem csupán a minták fizikai tárolását jelenti, hanem az ehhez kapcsolódó betegadatok kezelését is és a szigorú szabályozásoknak való megfelelést is.


IMG_0396

 

A Szegedi Tudományegyetem új biobankja, kiegészülve a modern mintatároló berendezéssel, világszínvonalon látja el az SZTE biológiai mintatárolási kapacitási igényeit a következő évtizedekben. A kompetencia központ és a BBMRI-ERIC hálózathoz való csatlakozás olyan új lehetőségeket biztosít az SZTE számára, melyek alapján Magyarország és a régió vezető biobankjává válhat. Ezzel az SZTE-n is megteremtődik az egyik legfontosabb feltétele a személyre szabott orvoslás eljárásainak bevezetésére, a jobb egészségügyi ellátásnak, a betegségek koraibb felismerésének és a gyorsabb, eredményesebb és hatékonyabb onkológiai kezelések kutatás-fejlesztésének.


SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Fotó- Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek