SZTE Info

Irodalmi és kultúrtörténeti verseny középiskolásoknak - Számozatlan mondatok az Esterházy család életéből

2020. április 14-én lesz 70 éve, hogy megszületett Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ebből az alkalomból három fordulós irodalmi és kultúrtörténeti versenyt hirdet középiskolásoknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 1-2. forduló feladatait a csapatok online küldik be, a verseny döntőjét pedig az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, Szegeden rendezik meg az Esterházy 70 című egész napos programon. Az 1-2. forduló összesített pontszámai alapján a legjobb 3 csapatot szóbeli döntőre várják 2020. április 21-én. A döntőbe kerülő csapatok tagjai értékes jutalmakat nyernek. A felkészülést ajánlott olvasmányokkal segítik.


kozepiskolas_verseny


A döntőről videófelvétel készül, és élőben közvetítik a BTK középiskolásoknak készülő oldalán.


A verseny zsűrije:

prof. dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja

prof. dr. Szilágyi Zsófia egyetemi tanár, a Magyar Irodalmi Tanszék vezetője

dr. habil. Szabó Gábor docens, Magyar Irodalmi Tanszék, Esterházy-kutató

dr. habil. Zvara Edina docens, Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék, művelődéstörténész

Zs. Sejtes Györgyi kutatótanár, az SZTE Juhász Gyula gyakorlóiskolájának igazgatóhelyettese

 

A verseny díjainak fölajánlója a Magvető Kiadó. A versenyfelhívás itt elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.