Bezár

Hírarchívum

Több mint 400 kutató vett részt az ELI Nyári Iskoláján

Több mint 400 kutató vett részt az ELI Nyári Iskoláján

2020. augusztus 29.

Negyvenhárom országból 433 kutató vett részt az ELI Nyári Iskoláján, amelyet 2020. augusztus 26-28. között, virtuális térben rendezett meg a Lézeres Kutatóintézet. A kurzus célja az volt, hogy a kutatók és hallgatók minél szélesebb körében átfogó áttekintést nyújtson a nagyintenzitású lézerimpulzusok és lézerrel meghajtott részecske- és sugárforrásokról és bemutassa a szegedi kutatóintézetet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2020-ban minden másképp van, de nem maradhatott el az ötödik ELI Summer School (ELISS). Mégha a személyes találkozásról le is kellett mondani, 43 országból – a legtöbben Kínából, Indiából és például az Aland szigetekről, Brazíliából, Izraelből, Kanadából, Egyiptomból is – több mint 400-an kapcsolódtak be az ELI (Extreme Light Infrastructure) pillérei között vándorló eseményre. Az ELI ALPS Kutatóintézet által 2020. augusztus 26-28. között rendezett kurzus célja az volt, hogy a kutatók és hallgatók minél szélesebb körében átfogó áttekintést nyújtson a nagyintenzitású lézerimpulzusok és lézerrel meghajtott részecske- és sugárforrásokról, másrészről hogy bemutassa ezt az egyedülálló kutatóintézetet, felhasználókat vonzzon Szegedre. Az újszerű megoldás támogatta ezt a célt, hiszen több mint hétszer többen hallgatták az előadásokat, mint a korábbi nyári iskolákban.

 

A szervezők 28 kutatót kértek fel legújabb, az attoszekundumos tudományterületre nagy hatást gyakorló kutatási eredményeik, a lézerek és alkalmazásaik, a röngtenoptika és a kondenzált anyagok fizikája, a plazmanyalábok, az atomi, a molekuláris és az optikai fizika témakörökben. Az előadók a tudományterület nemzetközileg elismert szaktekintélyei, mint például Varjú Katalin professzor, az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Dimitris Charalambidis professzor, az ELI-ALPS tudományos főtanácsadója, Osvay Károly professzor, az SZTE Nagy Intenzitású Lézerek Magfizikai Alkalmazása intézet vezetője voltak.


A rendezvényt Szabó Gábor professzor, az ELI ALPS ügyvezetője, az SZTE prorektora nyitotta meg. Az iskola vendége volt a 2018-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gerard Mourou, a párizsi École Polytechnique professzora és Toshiki Tajima a University of California professzora, a TAE vállalat tudományos igazgatója.

 

A különböző időzónából „érkező” kutatóknak az időeltolódás miatt sem kellett lemondania egy-egy programról, hiszen a következő 24 órában bármikor megnézhette az előadásokat, a virtuális labortúrákon is részt vehetett, s a bemutatott tudományos posztereket is láthatta.

 

A harmadik nap végén a szakmai zsűri a legjobb három fiatal kutató tudományos poszterét kiemelte és díjazta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek