SZTE Info

Online visszanézhetők az SZTE népszerű ismeretterjesztő előadásai

A Szegedi Tudományegyetem és az SZTE BTK YouTube csatornáján ingyenesen elérhetőek az SZTE Szabadegyetem és az AudMax Esték előző szemeszterének előadásai. Olyan érdekes témákról is hallhatunk mint a rákellenes fémvegyületek, az Anjou-Magyarország oklevél hagyatéka, a mesterséges intelligencia és a német nyelvű őslakosok Pápua Új-Guineában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szabadegyetem a Szegedi Tudományegyetem ismeretterjesztő előadássorozata, melynek XXIV. szemeszterében, 2019. szeptember 11-e és december 4-e között elhangzott előadásainak felvételei teljes egészükben megtekinthetők a Szegedi Tudományegyetem Youtube-csatornáján:

 

Forró Lajos: Ítélet nélkül likvidálva – partizánmegtorlás a Délvidéken 

Csejtei Dezső: Spengler filozófiája


 

Csikány Tamás: Napóleontól a szabadságharcigJanáky Csaba: Szén-dioxid: ellenség vagy erőforrás?


 

Kasik László: Társas problémáink megoldása – óvodától egyetemig


 

Véha Antal: Mindennapi kenyerünk és a mikotoxinokKukovecz Ákos: Műtárgymesék – hamisítás és eredetiségvizsgálat kerámiákban és festményeken


 

Almási Tibor: Anjou-Magyarország oklevél hagyatéka


 

Lenner Tibor: Budapest településmorfológiája


 

Enyedy Éva Anna: Rákellenes fémvegyületek a gyógyászatban és a kutatásban


 

 

Mindennapi bölcsészet – avagy: hogyan alkalmazhatók a humán tudományok a hétköznapokban? Erre mutatott példákat 2019 őszén az AudMax Esték, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának immár negyedik szemeszterébe lépő előadássorozata. A teljes előadások megtekinthetők az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Youtube-csatornáján:

 

Racsmány Mihály: Jó-e, ha könnyen tanulunk?


 

Kampis György: A mesterséges intelligencia és mi magunkMaitz Péter: Német nyelvű őslakosok Pápua Új-Guineában


 

Hubbes László Attila: Harc a múltert - magyar vagy román a tatárlaki korong


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.