SZTE Info

BSZE2019osz

Sokszínű kurzuskínálat nem csak egyetemistáknak? Ez a Bölcsész Szabadegyetem!

2019 őszén a Bölcsész Szabadegyetem ismét várja mindazokat, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, a világ minél több részletét megismerni jó. Az érdeklődők az irodalom, a nyelvészet, a művészettörténet, a filozófia, a történelem, a vallástudomány és a néprajz területéről vehetnek föl órákat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2016 őszén indította el a Bölcsész Szabadegyetemet a Bálint Sándor program részeként. Ennek a kezdeményezésnek az volt a célja, hogy minél szorosabbra fűzze az intézmény és Szeged, illetve Szeged környéke kapcsolatát, közelebb hozza egymáshoz az egyetemi és a nem egyetemi polgárokat. Az eddigi jelentkezésekből, visszajelzésekből kiderült, sikeresen.

A meghirdetett kurzusokból több mint százat vettek föl idősebbek és fiatalabbak, középiskolások, középkorúak, nyugdíjasok – hiszen sem az előképzettség, sem az életkor nem akadálya annak, hogy valaki beiratkozzon az őt érdeklő kurzusokra, és együtt tanuljon az egyetemistákkal.

 

Így 2019 őszén a Bölcsész Szabadegyetem ismét várja mindazokat a polgárokat, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, a világ minél több részletét megismerni jó. Ebben a szemeszterben igazán változatos lesz a kínálat: az irodalom, a nyelvészet, a művészettörténet, a filozófia, a történelem, vallástudomány és a néprajz területéről vehetnek föl órákat az érdeklődők. Sőt idén Egyetemkóstoló akciót is hirdet a bölcsészkar: a középiskolás diákok ingyenesen látogathatják a kurzusokat!

 

Bolcsesz_Szabadegyetem_2019


A 2019-es őszi félév első tanítási napja: 2019. szeptember 2. (hétfő). A kurzusokra 2019. szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

Az órák kizárólag a tandíj befizetését követően látogathatók.

 

A kurzuskínálati lista:

Filozófia, művészet, művelődéstörténet, filmelmélet

Irodalom, nyelvészet

Történelem, régészet

Néprajz, vallástudomány

Nyelvi kurzusok

 

A szemeszter kurzuskínálatának listája letölthető PDF-ben is.

 

Jelentkezés:

Jelentkezni idéntől csak online formában lehetséges a jelentkezési lap kitöltésével és megküldésével az alábbi e-mail címre: btkpr@arts.u-szeged.hu

Jelentkezési lap letöltése

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 15.

 

A jelentkezés díja:

max. 2 kurzus esetén 8.000 Ft. / félév

max 5 kurzus esetén 15.000 Ft. / félév

5 kurzus felett 20.000 Ft./félév

Kivételt képeznek idéntől a nyelvi kurzusok: egy kurzus 15.000 Ft / félév, két kurzus: darabonként 12.000 Ft/ félév, három vagy több kurzus: darabonként 10000 Ft / félév.

 

Egyetemkóstoló akció diákok számára:

Középiskolás diákok számára ingyenes az órák látogatása.

Az órák látogatása csak jelentkezési lap kitöltésével lehetséges!

 

További információ a jelentkezésről:

Henn Zsófiától, SZTE BTK Tanulmányi Osztály (Szeged, 6722, Egyetem u. 2. II. em.) e-mail: zsofihenn@arts.u-szeged.hu, tel.: 0662/544-363

vagy Biber Evelin PR referenstől az alábbi elérhetőségen: btkpr@arts.u-szeged.hu, vagy telefonon: 0662/544-244

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.