Turizmus-vendéglátás alapszakkal bővül az SZTE Gazdaságtudományi Kar képzési kínálata

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara hosszas előkészületek után a 2020/21-es tanévben elindítja a turizmus-vendéglátás közgazdász alapszakot, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyott. Az újonnan induló szakra 2020. február 15-ig jelentkezhetnek a továbbtanulni vágyó fiatalok. A képzés magyar és angol nyelven is elérhető lesz mindazok számára, akik a turizmus iránt érdeklődnek.

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar legfőbb célja, hogy a képzés során a hallgatók a munkaerőpiacon is elismert szakmai ismereteket sajátítsanak el, továbbá kiszolgálja a régióban működő turisztikai és vendéglátóipari szervezeteket magasan képzett, kiváló kommunikációs képességgel és idegen nyelvtudással rendelkező diplomásokkal. Az utóbbi években számos fiatal hagyta el a dél-alföldi régiót és választotta az ország más városaiban található felsőoktatási intézményeket annak érdekében, hogy Turizmus-vendéglátás alapképzésben vehessen részt. A képzés indításának köszönhetően a régió jobb perspektívát tud nyújtani a fiatalok számára, valamint a turizmus fejlesztése a gazdasági fejlődés egyik fő kitörési pontja is lehet. Ennek érdekében több mint 30 szervezet – köztük a régió meghatározó szállodái, éttermei, utazási irodái, valamint országos és helyi szervezetei – fejezték ki korábban támogatásukat a szak egyetemi alapképzésben való indításával kapcsolatban.

 

Szeged az elmúlt években dinamikus fejlődésen ment keresztül idegenforgalom területén, amely a vendégéjszakák növekvő számában is tetten érhető. A hazai nagyvárosok közül Szeged az egyik legvonzóbb turisztikai desztinációnak tekinthető, a szegedi szálláshelyek gyakran rekordbevételről és teltházas időszakokról számolnak be. Nemcsak a belföldi turisták száma nő, egyre több külföldi vendég is ellátogat a napfény városába. Mindehhez nagymértékben hozzájárul, hogy Szeged hírneve a rengeteg szabadidős és gasztronómiai rendezvény és fesztivál miatt széles körben elterjedt. Az ágazatban elért sikerek és az intenzív növekedés a régió turisztikai látványosságai iránt egyértelműen megköveteli a megfelelő szakmai tudással rendelkező munkaerő utánpótlását, amellyel kapcsolatban egyelőre hiány mutatkozik. Az elsőhelyes jelentkezési statisztikákat tekintve elmondható, hogy a korábbi években a turizmus-vendéglátás alapszak a legnépszerűbb (gazdasági) képzések között helyezkedik el. Az alapszak bevezetése nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Szeged pozíciója az ágazatban tovább erősödjön.

 

A képzés többek között az aktuális turizmusipari trendekre és a turisztika korszerű, digitális és online eszközeinek megismerésére, vezetési készségek fejlesztésére, régió- és településmarketingre, valamint országimázs és márkaépítésre fókuszál. A gyakorlatorientált képzés megvalósítását az SZTE egyéb karain dolgozó turizmuskutatók mellett, a dél-alföldi turisztikai szakma olyan meghatározó szereplői segítik, akik releváns tapasztalattal rendelkeznek az utazásszervezés és vendéglátóipar területén, valamint számos turisztikai szervezetben szakmai feladatokat látnak el. A képzés során kiemelt hangsúlyt kap a piacorientáltság is, amely többek között olyan speciális területek megjelenésében nyilvánul meg, mint például az online és e-turizmus, a szállodai menedzsment, az utazási irodai marketing, az egészségturisztikai ismeretek, a településmarketing, vagy akár a márkaépítés és a gasztronómia kapcsolata.

 

A többi gazdaságtudományi alapszaktól eltérően a képzési idő 8 félév, amelyből az utolsó két félévet kötelező szakmai gyakorlattal fogják eltölteni a hallgatók. Ez elősegíti a frissdiplomások gyakorlati ismereteinek és szakmai kapcsolatainak bővítését. A Turizmus-vendéglátás szakon tanuló hallgatóknak a képzés végére két nyelvvizsgát is meg kell szerezniük, amelyhez segítséget nyújtanak az egyetemen működő Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet munkatársai által oktatott nyelvi órák, továbbá a képzésben választható idegennyelvi kurzusok. A szakon tanulók ezen idegennyelvi kurzusokat külföldi hallgatókkal közösen teljesíthetik, amely további lehetőséget biztosít a nyelvi készségek fejlesztésére és interkulturális kapcsolatok kialakítására.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Szucs_ViktorSzűcs Viktor - ÁOK, általános orvos

Azért jöttem Szegedre, mert szeretem a kisvárosias, barátságos egyetemeket, Budapest pedig nem ilyen. Szeretnék az embereken segíteni, érdekel ez a tudományág, a kutatások is nagyon érdekesek. Kedvesek a felsőbb évesek, a kari élet nagyon sokszínű. Mindenki jöjjön az SZTE ÁOK-ra!




Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.