SZTE Info

Az SZTE két korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese is az Európai Tudományos Akadémia tagja

Az Academia Europaea tagja immár az SZTE két orvosprofesszora, az egyetem két korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese: prof. dr. Kemény Lajos és prof. dr. Varró András. A tagfelvételi ceremóniát Barcelonában 2019. október 23-án tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos kiválóság a fő kritérium az Európai Tudományos Akadémia új tagjainak kiválasztáskor – derül ki az Academia Europaea honlapját böngészve.

 

Barcelonában 2019.október 23-án az Academia Europaea „The 31st AE Annual Conference” rendezvényen avatták föl az Európai Tudományos Akadémia új tagjait. A Szegedi Tudományegyetemről Dr. Kemény Lajos akadémikus és Dr. Varró András professzor, a Szegedi Tudományegyetem két korábbi rektorhelyettese vehette át az Academia Europaea tagságról szóló díszes oklevelet.


Kemeny_EA

 

Az 1988-ban alapított Academia Europaea célja a kiválóság előmozdítása és terjesztése a tudományok területén. A nemzetközi szervezet feladatának tekinti a humán, a jogi, a gazdasági, a társadalmi és politikai tudományok mellett a matematika, az orvostudomány, valamint a természet- és technológiai tudományok minden ágában, bárhol a világon, minden korosztály oktatásának az előmozdítását.


Varro_AE

 

– Magas szintű nemzetközi elismerést jelent az Európai Tudományos Akadémia tagjainak lenni – válaszolt kérdésünkre prof. dr. Varró András, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára.

 

Az Academia Europaea célja az is, hogy az európai kutatás a nemzetközi élvonalban maradjon. Az Európai Tudományos Akadémia a köz javáért dolgozva a kormányok és a nemzetközi szervezetek számára tanácsadó szolgáltatást nyújt tudományos kérdésekben, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatások folytatása érdekében.

 

– A kutatási irányok meghatározásához kérik ki az Európai Tudományos Akadémia tagjainak a véleményét – magyarázta prof. dr. Kemény Lajos akadémikus, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója. – De arról is kifejtjük álláspontunkat, hogy milyen típusú kutatási támogatásokat tartunk szükségesnek.

 

Az Európai Kutatási Tanács, vagyis az European Research Council (ERC) tanácsadó testületeként is működik Európai Tudományos Akadémia, azaz az Academia Europaea. Az SZTE két korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese egyaránt bekapcsolódhat immár az Academia Europaea munkájába.

 

Az Academia Europaea 2019 októberében 4272 tagot számlált. Az Academia Europaea taggsággal járó díszoklevél itt megtekinthető.

 

SZTEinfo

Fotó: AE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 11.
  14:00 - 15:00
 • november 11.
  14:00 - 15:00
 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?