Bezár

Hírarchívum

nyito_TIP

Területi Innovációs Platform alakult a Szegedi Tudományegyetemen

Területi Innovációs Platform alakult a Szegedi Tudományegyetemen

2019. november 26.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Területi Innovációs Platformot hozott létre 2019. november 26-án Szegeden. Az egyetemi tudásbázisra épülő térségi szerveződés új szemlélettel segíti elő az információáramlást, a tudástranszfert, valamint az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával elindult a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében. A programhoz együttműködési nyilatkozat aláírásával helyi egyetemek is csatlakoznak Budapesten és 5 vidéki helyszínen. A Szegedi Tudományegyetemen 2019. november 26-án alakult meg a TIP. Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.


innovacios_galeria
Képgaléria a rendezvényről


A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szereplők – szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek – kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek, az intelligens szakosodási stratégia mentén fokozva egy-egy térség innovációs képességét. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ezért – az egyetemi központokra építve és a térségi innovációs környezet meghatározó szereplőinek legfőbb erősségeire koncentrálva – olyan új találkozási pontokat kíván létrehozni a Területi Innovációs Platformok programsorozat keretében, amely új szemlélettel segíti elő az információáramlást, a tudástranszfert, valamint az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést. A rendezvénysorozat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai szerepvállalásával valósul meg.


IMG_9149


A november 26-i rendezvényen Sebők Katalin, az NKFI Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese hangsúlyozta: a Szegedi Tudományegyetem régóta zászlóshajója a hazai kutatói életnek és kiterjedt vállalati kapcsolataik, piaci együttműködéseik garancia arra, hogy a helyi Területi Innovációs Platform megalakulását követően régiós szinten képessé váljon tovább fokozni a térség innovációs képességét.


A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – a dél-alföldi innovációs ökoszisztéma központjaként – az oktatástól elválaszthatatlan feladatának tekinti a nemzetközileg is versenyképes kutatás művelését, a kutatóegyetemi jelleg megőrzését. Az intézmény célja, hogy az ország magas presztízsű, a tudományt és a társadalmat egyaránt szolgáló, nemzetközi színvonalú kutató-fejlesztői központja legyen. A hazai-, és nemzetközi kutatási programjaiban megvalósuló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység egyaránt átfogja az ismeretbővítő- és a problémamegoldó kutatást, a termék- és szolgáltatásfejlesztést. Az intézmény nemrégiben 150 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán a hatékony egyetemi innovációs ökoszisztéma fejlesztésére és működtetésére.


IMG_9133


Prof. Dr. Kónya Zoltán az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese elmondta: az innovációs ökoszisztéma projekttől az egyetem technológia-transzfer tevékenységének és piaci együttműködéseinek jelentős mértékű erősödését, valamint az innovatív vállalkozási tevékenység környezetének javítását, a kutatási eredmények hatékonyabb disszeminációját várják. Hozzátette: az egyetem tudományos kiválóságát jelzi az intézményben működő 19 doktori iskola, a 18 MTA által támogatott kutatócsoport, a 7 MTA Lendület-kutatócsoport és az 5 ERC (European Research Council) kutatócsoport. Az intézmény 5 kiválósági tématerülete – a gyógyszerkutatás, az anyagtudományi fejlesztés, a smart rendszerek, a terápiás célú fejlesztések, valamint a fotonika és lézerkutatás – szorosan illeszkedik az uniós és a magyarországi prioritásokhoz. Az SZTE kutatási portfóliójában a tudományterületek reprezentációja gyakorlatilag teljes körű, ezeken belül az innovációs értéklánc minden eleme megtalálható, tudományterületenkénti megosztásban regionálisan, országosan és nemzetközi szinten meghatározó kutatási területek definiálhatók.


IMG_9166


– Stratégiailag fontosnak tartjuk az együttműködést az ipari szereplőkkel és a szakpolitikával, hiszen csak így lehet lépést tartani a felmerülő igényekkel és a mindig változó, újabb és újabb kihívásokkal. A dél-alföldi innovációs ökoszisztéma központjaként folyamatosan keresnünk kell azokat a lehetőségeket, amelyekkel erősíteni tudjuk az ipari-akadémiai együttműködéseket, és amelyekkel a Szegedi Tudományegyetem tudásbázisára építve, kutatás-fejlesztésben és innovációban élen járó vállalkozásokat hozhatunk Szegedre – fogalmazott Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Hozzátette: az intézmény regionális szerepe nemcsak Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyére terjed ki, hanem felöleli a határon túli területeket is, így például Szabadkát, Temesvárt és Újvidéket. Kiemelte: az innováció nem csupán az intézmény kutatás-fejlesztési tevékenységét érinti, hanem kiterjed az oktatási módszertanokra, a pénzügyi megoldásokra és az informatikai fejlesztésekre is.

IMG_9204

A novemberben elindult országos programsorozat a szereplők együttműködése érdekében egy-egy térség legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben.


Az egyes események részletei és a regisztráció a www.nkfih.gov.hu/tip oldalon érhető el.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek