SZTE Info

Karatéval bővül a testneveléskurzus-kínálat az SZTE-n

November 9-én tartották meg a szegedi Bodor Karate és Rekreációs Közhasznú Sportegyesület első Karate Dojo ünnepélyes átadó rendezvényét a Cserzy Mihály utca 30/b. szám alatt. A jövőben a karate sportág kötelező testneveléskurzusként a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára is elérhetővé válik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A sportegyesület – Bodor Gábor sensei vezetésével – küldetésének érzi, hogy a fiatalok körében népszerűsítse a karate sportágat, továbbá erősítse a honvédelem és a társadalom kapcsolatát. A Bodor Karate Team a honvédség közelharc kiképzésében, személyesen Bodor Gábor a honvédelmi tartalékos állomány fejlesztésében is részt vesz. A Szegedi Tudományegyetem szoros kapcsolatot ápol a Magyar Honvédséggel: az egyetem rendezvényeihez kapcsolódva rendszeresen honvédelmi toborzópontokat állít fel, ezzel lehetőséget ad azoknak, akiket érdekel a katonai hivatás, az önkéntes tartalékos rendszer, valamint a Magyar Honvédség ösztöndíjai.


A Karate Dojo ünnepélyes átadóján az egyetemi oktatást is érintve elhangzott, hogy a jövőben a karate sportág az SZTE hallgatók igényeinek kiszolgálására, a kötelező testnevelés keretében, a választható képzési órák közé kerül. Az együttműködés eredményeként a november 9-én átadott karateteremben sportolhatnak majd az SZTE hallgatói. A 2019/2020. tanév II. félévben Bodor Gábor óraadóként tevékenykedik a szegedi egyetemen, és mivel angol nyelven is tart karate foglalkozásokat, így a külföldi hallgatók előtt is megnyílik ez a sportolási lehetőség.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.