SZTE Info

Jubileumi_Konferencia_289_of_316

A 20 éves jubileum alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát rendezett az SZTE GTK

Az SZTE Gazdaságtudományi Kara 20 éves jubileumának tiszteletére Társadalmi és Gazdasági Folyamatok elemzésének kérdései a XXI. században címmel szervezett nemzetközi konferenciát 2019. november 7. és 9. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának Gazdaságtudományi Szakbizottságával közösen szervezett, háromnapos eseményen, melynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott helyet, több mint 300-an jelentek meg előadóként vagy résztvevőként hazai és külföldi intézményekből egyaránt.


A konferencia nyitó délelőttjén Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes tartott megnyitó beszédet, amelyet a plenáris előadások követtek. Valérie Nicolas-Hemar, a párizsi Université Paris Sud-Paris Saclay egyetemi docense a gazdasági felsőoktatás előtt álló kihívásokat mutatta be, majd Dr. Kónya István, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa az üzleti és a közgazdaságtani oktatás aktuális nemzetközi trendjeivel foglalkozott előadásában. A délutáni magyar nyelvű plenáris szekcióban Prof. Dr. Hrubos Ildikó 2020 - szakaszhatár az európai felsőoktatásban címmel tartott előadást, majd Prof. Dr. Sándorné Kriszt Éva beszélt a fokozatváltásról a hazai felsőoktatásban. Az MTA IX. osztály Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága is a nyitó napon tartotta tudományos ülését.


A sokszínű szekcióelőadások témái felölelték a gazdasági képzés helyzetét; a globális gazdasági és pénzügyi kihívásokat; a Dél-Alföld turizmusának fejlesztési lehetőségeit; az aktuális marketing-menedzsment trendeket; a jelenkor társadalmi, gazdasági, demográfiai folyamatainak összefüggéseit; a társadalmi és gazdasági folyamatok elemzésének módszertani kérdéseit valamint az ipar 4.0 jelenségét és a mesterséges intelligenciát. A konferencia speciális szekciói oktatásmódszertani és esélyegyenlőségi kérdésekkel valamint a fenntartható közlekedéssel foglalkoztak.


Az első napot záró ünnepi gálavacsorán Dr. Kovács Péter dékán a Gazdaságtudományi Kar nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt 20 évben segítették a Kart a céljainak elérésében, külön is megköszönve a korábbi dékánok munkáját.


Büszkeségre adhat okot, hogy a konferencia második napján az MTA IX. osztály három tudományos bizottsága: a Gazdálkodástudományi, a Közgazdaság-tudományi és a Regionális Tudományok Tudományos Bizottsága együttes vitaülést tartott. Az ülés levezető elnöke Prof. Dr. Voszka Éva volt, a vitaindító előadást A közgazdasági felsőoktatás átrendeződése Magyarországon címmel Prof. Dr. Lengyel Imre tartotta. A felkért hozzászólók, Prof. Dr. Bakacsi Gyula, Prof. Dr. Hámori Balázs és Prof. Dr. Rechnitzer János meglátásait követően élénk eszmecsere alakult ki a hazai közgazdasági felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről.


A konferencia sikerét jelzi, hogy a résztvevők jó szívvel emlékeztek vissza „a mosolygós hangulatra, a kollegiális-baráti légkörre, s ami igazán fontos: a sok nagyszerű, vonzó, elgondolkodtató és inspiráló szellemi teljesítményre”.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)