SZTE Info

Jubileumi_Konferencia_289_of_316

A 20 éves jubileum alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát rendezett az SZTE GTK

Az SZTE Gazdaságtudományi Kara 20 éves jubileumának tiszteletére Társadalmi és Gazdasági Folyamatok elemzésének kérdései a XXI. században címmel szervezett nemzetközi konferenciát 2019. november 7. és 9. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának Gazdaságtudományi Szakbizottságával közösen szervezett, háromnapos eseményen, melynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott helyet, több mint 300-an jelentek meg előadóként vagy résztvevőként hazai és külföldi intézményekből egyaránt.


A konferencia nyitó délelőttjén Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes tartott megnyitó beszédet, amelyet a plenáris előadások követtek. Valérie Nicolas-Hemar, a párizsi Université Paris Sud-Paris Saclay egyetemi docense a gazdasági felsőoktatás előtt álló kihívásokat mutatta be, majd Dr. Kónya István, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa az üzleti és a közgazdaságtani oktatás aktuális nemzetközi trendjeivel foglalkozott előadásában. A délutáni magyar nyelvű plenáris szekcióban Prof. Dr. Hrubos Ildikó 2020 - szakaszhatár az európai felsőoktatásban címmel tartott előadást, majd Prof. Dr. Sándorné Kriszt Éva beszélt a fokozatváltásról a hazai felsőoktatásban. Az MTA IX. osztály Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága is a nyitó napon tartotta tudományos ülését.


A sokszínű szekcióelőadások témái felölelték a gazdasági képzés helyzetét; a globális gazdasági és pénzügyi kihívásokat; a Dél-Alföld turizmusának fejlesztési lehetőségeit; az aktuális marketing-menedzsment trendeket; a jelenkor társadalmi, gazdasági, demográfiai folyamatainak összefüggéseit; a társadalmi és gazdasági folyamatok elemzésének módszertani kérdéseit valamint az ipar 4.0 jelenségét és a mesterséges intelligenciát. A konferencia speciális szekciói oktatásmódszertani és esélyegyenlőségi kérdésekkel valamint a fenntartható közlekedéssel foglalkoztak.


Az első napot záró ünnepi gálavacsorán Dr. Kovács Péter dékán a Gazdaságtudományi Kar nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt 20 évben segítették a Kart a céljainak elérésében, külön is megköszönve a korábbi dékánok munkáját.


Büszkeségre adhat okot, hogy a konferencia második napján az MTA IX. osztály három tudományos bizottsága: a Gazdálkodástudományi, a Közgazdaság-tudományi és a Regionális Tudományok Tudományos Bizottsága együttes vitaülést tartott. Az ülés levezető elnöke Prof. Dr. Voszka Éva volt, a vitaindító előadást A közgazdasági felsőoktatás átrendeződése Magyarországon címmel Prof. Dr. Lengyel Imre tartotta. A felkért hozzászólók, Prof. Dr. Bakacsi Gyula, Prof. Dr. Hámori Balázs és Prof. Dr. Rechnitzer János meglátásait követően élénk eszmecsere alakult ki a hazai közgazdasági felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről.


A konferencia sikerét jelzi, hogy a résztvevők jó szívvel emlékeztek vissza „a mosolygós hangulatra, a kollegiális-baráti légkörre, s ami igazán fontos: a sok nagyszerű, vonzó, elgondolkodtató és inspiráló szellemi teljesítményre”.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.