SZTE Info

Rektori közlemény

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Rovó László Rektori közleményben reagált az atlatszo.hu és a szeged.hu 2019. július 10-i cikkeire.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Mind szegedi polgárként, mind a Szegedi Tudományegyetem rektoraként ragaszkodom a szabad véleménynyilvánítási jogomhoz, mely a helyi közéleti kérdésekre is kiterjed.

Szeged legnagyobb munkáltatója a Szegedi Tudományegyetem, melynek vezetésére annak szenátusa titkos szavazással, közel 80%-os többségen nyugvó legitimációt biztosítva választott meg. Az egyetem alapdokumentumai az általam vezetett intézménnyel szemben „kiemelt felelősséget” várnak el az iránt, hogy „aktív szerepet vállaljon a régió társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődésének, életének formálásában”. Az ennek teljesítése során meghozott döntéseim és kialakított meggyőződésem, valamint azok közlésének autonómiájához a jövőben is ragaszkodni fogok, és – tiszteletben tartva mások eltérő véleményét – azokat semmilyen agresszív nyomásra sem fogom alárendelni a sajtó politikai elvárásainak, vagy bármilyen pártérdeknek.

Az SZTE Szenátus működésével kapcsolatban felhívom mind a szerzők, mind az általuk forrásként megjelölt „nem éppen baloldaliságáról híres szenátor” figyelmét, hogy a testület ügyrendje szerint az ülés napirendjére fel kell venni azokat a kérdéseket is, amelyeket a szenátus bármely tagja javasol és azt a szenátus megszavazza. Ezen túlmenően a szenátus féléves munkatervét is maga a testület hagyja jóvá. Sajnálatos és egy szenátusi taghoz méltatlan színvonalú, valamint a szenátus többi tagjaira sértő dolog az, hogy ha a „nem éppen baloldaliságáról híres szenátor” a szenátus tevékenységével elégedetlen, akkor ahelyett, hogy a számára biztosított szenátusi jogokkal élve a testületi ülés napirendjére, illetve a testület munkatervére javaslatokat tett volna, a sajtó politikai céljaira felhasználható hamis érveket gyárt.

Ami pedig a tudományos tevékenységem értékelésére vonatkozóan nyilvánvalóan a megtorló sértés szándékával – egy „neve elhallgatását kérő forrásra” hivatkozással – tett kijelentéseket illeti, aránytalan és inkorrekt dolog lenne a cikkek szerzőivel erről a kérdésről vitába bocsátkoznom úgy, hogy az ahhoz szükséges minimális alapismeretekkel sem rendelkeznek. Ugyanakkor meg kívánom jegyezni, hogy jelenleg is rendszeresen publikálok rangos szakmai lapokban, valamint több élvonalbeli tudományos projektben is részt veszek, ilyen projektet vezetek.

Mindezek alapján nyomatékosan kérem a sajtó munkatársait, hogy kellő önmérsékletet tanúsítva tartsák tiszteletben a magánemberként és intézményvezetőként is megillető véleménynyilvánítási szabadságomat, valamint a Szegedi Tudományegyetem és szenátusának méltóságát, valamint tartsák be az újságírás azon alapvető szabályát, hogy, nem csak megkérdezik, hanem meg is hallgatják mindkét oldalt és az így rendelkezésre bocsátott információk felhasználásával végzik munkájukat.

 

Prof. Dr. Rovó László

rektor

Szegedi Tudományegyetem

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 7.
  10:00 - 16:00
 • február 8.
  09:00 - 14:00