SZTE Info

Rektori közlemény

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Rovó László Rektori közleményben reagált az atlatszo.hu és a szeged.hu 2019. július 10-i cikkeire.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Mind szegedi polgárként, mind a Szegedi Tudományegyetem rektoraként ragaszkodom a szabad véleménynyilvánítási jogomhoz, mely a helyi közéleti kérdésekre is kiterjed.

Szeged legnagyobb munkáltatója a Szegedi Tudományegyetem, melynek vezetésére annak szenátusa titkos szavazással, közel 80%-os többségen nyugvó legitimációt biztosítva választott meg. Az egyetem alapdokumentumai az általam vezetett intézménnyel szemben „kiemelt felelősséget” várnak el az iránt, hogy „aktív szerepet vállaljon a régió társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődésének, életének formálásában”. Az ennek teljesítése során meghozott döntéseim és kialakított meggyőződésem, valamint azok közlésének autonómiájához a jövőben is ragaszkodni fogok, és – tiszteletben tartva mások eltérő véleményét – azokat semmilyen agresszív nyomásra sem fogom alárendelni a sajtó politikai elvárásainak, vagy bármilyen pártérdeknek.

Az SZTE Szenátus működésével kapcsolatban felhívom mind a szerzők, mind az általuk forrásként megjelölt „nem éppen baloldaliságáról híres szenátor” figyelmét, hogy a testület ügyrendje szerint az ülés napirendjére fel kell venni azokat a kérdéseket is, amelyeket a szenátus bármely tagja javasol és azt a szenátus megszavazza. Ezen túlmenően a szenátus féléves munkatervét is maga a testület hagyja jóvá. Sajnálatos és egy szenátusi taghoz méltatlan színvonalú, valamint a szenátus többi tagjaira sértő dolog az, hogy ha a „nem éppen baloldaliságáról híres szenátor” a szenátus tevékenységével elégedetlen, akkor ahelyett, hogy a számára biztosított szenátusi jogokkal élve a testületi ülés napirendjére, illetve a testület munkatervére javaslatokat tett volna, a sajtó politikai céljaira felhasználható hamis érveket gyárt.

Ami pedig a tudományos tevékenységem értékelésére vonatkozóan nyilvánvalóan a megtorló sértés szándékával – egy „neve elhallgatását kérő forrásra” hivatkozással – tett kijelentéseket illeti, aránytalan és inkorrekt dolog lenne a cikkek szerzőivel erről a kérdésről vitába bocsátkoznom úgy, hogy az ahhoz szükséges minimális alapismeretekkel sem rendelkeznek. Ugyanakkor meg kívánom jegyezni, hogy jelenleg is rendszeresen publikálok rangos szakmai lapokban, valamint több élvonalbeli tudományos projektben is részt veszek, ilyen projektet vezetek.

Mindezek alapján nyomatékosan kérem a sajtó munkatársait, hogy kellő önmérsékletet tanúsítva tartsák tiszteletben a magánemberként és intézményvezetőként is megillető véleménynyilvánítási szabadságomat, valamint a Szegedi Tudományegyetem és szenátusának méltóságát, valamint tartsák be az újságírás azon alapvető szabályát, hogy, nem csak megkérdezik, hanem meg is hallgatják mindkét oldalt és az így rendelkezésre bocsátott információk felhasználásával végzik munkájukat.

 

Prof. Dr. Rovó László

rektor

Szegedi Tudományegyetem

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Konferencia az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00
 • január 24.
  17:00 - 18:00
  Setényi János Magyarország vezető oktatáskutató szakembereinek egyike. Kivételes tapasztalattal rendelkezik az oktatási intézmények és programok, közoktatási és szakképzési, felsőoktatási rendszerek értékelése és szervezeti fejlesztése területén.
  2019 december elején megjelent az OECD által készített 2018-as PISA-jelentés. A magyar diákok továbbra is az átlag alatt teljesítenek szövegértésből, matematikából és természettudományokból, de legalább már nem romlott tovább a színvonal. Ezen az estén a színfalak mögé nézünk...
  A rendezvény a Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) és a Mentor(h)áló közös szervezésében valósul meg!
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: https://tinyurl.com/rzopnzf
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja