SZTE Info

IMG_4841

1,7 milliárd forintot kap kutatásra az SZTE a Tématerületi Kiválósági Programból

Az idegszövet-gép interfész fejlesztéséhez, a népegészségügyi jelentőségű betegségeket érintő kutatásokhoz, továbbá az intelligens rendszerek alkalmazásaihoz, illetve a magyar tudásvagyon újratermeléséhez kapcsolódó kutatásokra 1,7 milliárd forint támogatáshoz jut a Szegedi Tudományegyetem – jelentették be a 2019. július 23-án tartott sajtótájékoztatón. Az SZTE a Tématerületi Kiválósági Program keretében kap állami finanszírozást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A Tématerületi Kiválósági Programból idén 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete nyert el támogatást összesen 14,6 milliárd forint értékben” – mondta el Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese. Hozzátette: a támogatott kutatások a legfontosabb társadalmi-gazdasági kihívásokra keresnek a gyakorlatban hasznosítható válaszokat. „Az idei kiírás szerint négy nagy fókuszterülethez kellett illeszkedniük a benyújtott szakmai programoknak: az egészség, a kultúra és család, a biztonságos társadalom és környezet, valamint az ipar és digitalizáció területén ösztönözzük az ígéretes kutatásokat” – emlékeztetett az NKFI Hivatal vezetője.


IMG_4880

 

A Szegedi Tudományegyetem három kutatási területhez kötődő négy projektje összesen 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az NKFI Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Programból – jelentette be Prof. Dr. Kónya Zoltán. A Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a sajtótájékoztatón kifejezte reményét, hogy a támogatott projektek megvalósításán fáradozó kutatók munkájának eredményeként jelentős nemzetközi visszahangot kiváltó publikációk, de akár szabadalmak is születnek majd.


IMG_4851

 

A Tématerületi Kiválósági Program 2020. június 30-án záruló fejlesztési időszakában az SZTE tovább kívánja bővíteni kutatási feltételrendszerét, erősíteni fogja tudományos teljesítményét és innovációs képességét, biztosítja a hatékony és eredményes szakmai munka feltételeit – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Csóka Ildikó, az SZTE Minőségfejlesztési és Stratégiai Főigazgatóság főigazgatója.


IMG_4858

 

Az egészség tématerületen a Dr. Berényi Antal (SZTE ÁOK) által vezetett csoport munkája a neurokibernetikához kötődik. Az úgynevezett idegszövet-gép interfészekkel potenciálisan megvalósítható elektroterápiás eljárások megoldást kínálnak olyan krónikus, gyógyszerrel nem kezelhető neuro-pszichiátriai és érzékszervi betegségekre, amelyek Európában több mint 100 millió embert érintenek. A gépek és az emberi idegrendszer összekapcsolását célzó munkában eltérő diszciplínákat művelő kutatók vesznek részt.


A másik, a Dr. Kincses Zsigmond (SZTE ÁOK) vezetésével dolgozó csapat népegészségügyi jelentőségű – például érrendszerhez kötődő, továbbá daganatos és a szervezet öregedésével járó – betegségek multidiszciplináris transzlációs kutatásával foglalkozik. Munkájuk mottója: „a molekuláktól a betegágyig”, mert összekapcsolják az alap- és alkalmazott kutatásokat – különös tekintettel a gyógyszerfejlesztésre – az ipar nyújtotta lehetőségekkel.

 

Az ipar és digitalizáció kutatási területen Dr. Nyúl László (SZTE TTIK) irányításával dolgoznak a szegedi tudósok. Céljuk, hogy a jelfeldolgozás, szoftvertechnológia, optimalizálás és mesterséges intelligencia területén felhalmozott tudásra építve támogassák valós problémák által motivált feladatok megoldására alkalmas intelligens, hatékony és megbízható rendszerek létrehozását. Kiemelt alkalmazási területük a nyelv- és beszédtechnológia, az IoT, azaz "a dolgok internetje", orvosi és biológiai alkalmazások.

 

A kultúra és család tématerületen belül a magyar tudásvagyon újratermelését oktatási, pszichológiai, gazdasági, nyelvészeti és kulturális kutatások révén kívánja elérni a Prof. Dr. Csapó Benő (SZTE BTK) vezényletével dolgozó csapat. Vizsgálják – többek között – a pár- és családi kapcsolatokat, az iskolai és munkahelyi közösségeket. A több tudományterületet érintő munka összehangolásának célja a hiteles magyarságkép kialakítása, a családok szerepének az erősítése.


IMG_4897

 

Az SZTE projektek vezetői is részt vettek a Tématerületi Kiválósági Program szegedi céljait részletező sajtótájékoztatón. A program zárásaként az érdeklődő újságírók ellátogathattak az az SZTE Élettani Intézetében dolgozó Dr. Berényi Antal, az MTA Lendület pályázatán kétszer is támogatást nyert agykutató laboratóriumába.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?
 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében