SZTE Info

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE BTK és a vásárhelyi múzeum

A tudomány- és művészetnépszerűsítés mellett, közös oktatási és kutatási projekteket indít az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ. Az erről szóló együttműködési megállapodást február 21-én írták alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az együttműködési megállapodást a már meglévő és évek óta működő informális szakmai és személyi kapcsolatokra építve írta alá Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja és Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója február 21-én.


Az együttműködés kapcsán Prof. Dr. Gyenge Zoltán elmondta, hogy mindkét intézmény profitálni fog a közös munkából, ugyanis a BTK hallgatóinak lehetősége lesz a múzeumnál tanulni, dolgozni, önkéntes munkát végezni, emellett pedig a BTK több ezer hallgatója potenciális nézője és résztvevője lehet a múzeum programjainak. Dr. Miklós Péter hozzátette, fontos, hogy a meglévő szakmai kapcsolatok tovább mélyüljenek, ez a megállapodás pedig egy megfelelő eszköz ennek biztosítására.


A tudomány- és művészetnépszerűsítés mellett fontos célként tűzték ki a közös pályázati, kutatási és oktatási projektekben való részvételt is. Az együttműködés lényege, hogy a bölcsészkar hallgatóinak ismereteit gyakorlati tapasztalatokkal is kibővítsék. A szegedi bölcsészkarnak már több hallgatója – szakmai ismereteiket gyakorlati tapasztalatokkal bővítve – tevékenykedik önkéntesként a vásárhelyi múzeumban. Emellett felvételi tájékoztatókat is tartanak a bölcsészkar képviselői hódmezővásárhelyi középiskolásoknak a közgyűjtemény szervezésében.


A Tornyai János Múzeum régészeti és néprajzi csoportja is régóta együttműködik a bölcsészkar hasonló profilú egységeivel, míg a hódmezővásárhelyi Emlékpont idén több olyan kiadványt jelentet meg, amelyek az SZTE BTK oktatóinak munkái. Mindemellett az idei Bölcsészfeszt kiemelt partnere a Tornyai János Múzeum. Az SZTE BTK földszinti folyosóján egy színes tablótárlatot tekinthetnek meg az arra járók, melynek célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a hallgatók körében a közgyűjtemény tevékenységét.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.