SZTE Info

varosm_162_of_162

Két csapat is továbbjutott a 6. Országos Városmarketing Verseny szegedi regionális fordulóján

Hatodik alkalommal rendezték meg az Országos Városmarketing Versenyt, melynek regionális fordulóján a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara 4 csapattal képviselte magát. A versenyzők feladata egy választott település számára olyan fejlesztési- és marketingstratégia kidolgozása, amellyel vonzóbbá tehetik azok turisztikai kínálatát megvalósítható és fenntartható módon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A regionális döntőt Szegeden az SZTE Gazdaságtudományi Kar főépületében tartották  december 2-án, amelyen a régió településeivel foglalkozó 6 csapat vett részt, amelyből négyet az SZTE GTK hallgatói alkottak, továbbá érkeztek még versenyzők Győrből és Budapestről is. A csapatok között voltak, amelyek Szeged, mások Kiskunhalas, Szentes és Zákányszék települések turisztikai nehézségeire kínáltak változatos megoldásokat.  Az ő munkájukat értékelte a régió szakembereiből álló zsűribizottság: Prónay Ildikó, a Proko Travel vezetője; Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Málovics János turisztikai szakértő; valamint Kazi Péter, Zákányszék alpolgármestere.


Az ötletek szóbeli ismertetésére egészen decemberig várniuk kellett a versenyre nevezőknek, ennek ellenére már október óta szorgalmasan dolgoztak, hogy pályázati anyaguk írásos részét a novemberi határidőre a lehető legkidogozottabb formában adhassák le. A maximum 40 oldalas prezentációs anyagban saját kutatásaikat, elemzéseiket, helyszíni felmérések során tapasztalt problémákat és az ezekre kínált megoldási javaslataikat kellett megosztaniuk a bírálóbizottsággal.


A zsűri találkozhatott mobil-applikáció fejlesztésének gondolatával, új település arculat kialakításával és még számos érdekes és elgondolkodtató megoldással. A hallgatóknak az ötleteket költségtervvel is alá kellett támasztaniuk, hogy látható legyen, az egyes megoldások milyen többletköltségeket jelentenének az önkormányzatok számára.

 

Minden prezentáció egyedi és innovatív ötleteket tartalmazott, így a zsűritagoknak kifejezetten nehéz dolga volt a döntés során. A végső sorrend a korábban beadott írásos anyag és a szóbeli prezentáció pontszámainak összesítése alapján alakult ki.  Végül két csapat jutott tovább az országos döntőbe, amelyet Miskolcon tartanak december 6-án.

 

A továbbjutó csapatok között van a „Solo Szegedre” és az „Ideas for breakfastre”, így két szegedi GTK-s csapat is képviselheti a Szegedi Tudományegyetemet pénteken. A „Solo Szeged” valójában egy egyszemélyes „csapat” Török Réka Szabina marketing mesterszakos hallgató személyében. Az ő ötlete egy olyan applikáció megvalósítása különböző együttműködésekkel, amely Szeged sétáló-barát várossá fejlesztésén alapul. Az „Ideas for breakfast” csapatának mindhárom tagja alapszakos hallgató, Czégény László, Kovács Adrien és Sahin-Tóth István. Ők Zákányszéknek egy teljesen új arculatot álmodtak meg, továbbá a község lehetséges turisztikai fejlesztési ötleteit ismertették.

 

Szöveg: SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00