SZTE Info

IMG_2931

Egyedülálló együttműködés az SZTE és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium között

Az SZTE és a Szegedi Keresztény Roma szakkollégium utóbbi indulásától kezdve működik együtt. 2019. december 12-én ezt a régóta fennálló kapcsolatot újította meg, és foglalta jogi keretek közé a két intézmény. A közös munka célja a hátrányos helyzetű középiskolások megszólítása, közös képzési programok, konferenciák és szakmai programok szervezése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Tudományegyetem a kollégium indulása óta működik eredményesen együtt. – Nincs egyetem, nincs kollégium sem – fogalmazott Mészáros Ferenc a szakkollégium igazgatója a megállapodás meghosszabbításának aláírása előtt, december 12-én, a szegedi Katolikus Házban. A két intézmény együttműködésének fő alappillérei: képzési programok kialakítása, a tehetséggondozás, és természetesen a diákotthoni elhelyezés.


Roma_Szakkollegium_2019_12_12_BA
Képgaléria a rendezvényről


Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta, hogy ez az együttműködés kiemelt figyelmet érdemel. – A két intézmény tudásbázisával, olyan tehetséggondozó program jöhetett létre, amely Magyarországon is egyedülálló. Ezt pedig szeretnénk tovább folytatni közös képzési programok létrehozásával, szakmai programok szervezésével is.


IMG_2941


– Tartalmas és gyümölcsöző kapcsolat alakult ki az évek során a két intézmény között – kezdte Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese. – Öt éve indítottuk el a szakkollégiummal a roma integrációs tanulmányok képzést, melyen az SZTE és a Gál Ferenc Főiskola hallgatói is tanulhatnak. Ezen kívül közös kutatói táborokat is szerveztünk, az SZTE oktatói pedig mentorként, vagy a kollégium belső képzésein előadóként is részt vesznek a Keresztény Roma Szakkollégium lakóinak életében és szakmai fejlődésében. Arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy három hallgató már a Phd képzésünkben is bent van.


IMG_2988


Mészáros Ferenc a roma szakkollégium igazgatója elmondta: az intézmény célja, hogy minél eredményesebben támogassa a hátrányos helyzetű hallgatókat, és hozzájáruljon a hivatásuk, jövőképük és emberségük formálásához. Egy ilyen kollégium nagyon speciális intézmény, mivel belső képzések is segítik a hallgatók fejlődését.

 

SZTEinfo: Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.