SZTE Info

IMG_3411

Csokigyűjtéssel egybekötött koncert a művészeti karon

Két hangversenyt is adott a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti kar 2019. december 10-én és 11-én a Fricsay teremben, támogatva a Karitáció Alapítvány Bohócdoktorait. Az első koncerten az egyetem hallgatói szerepeltek, a másodikon pedig a kar oktatói léptek fel. A belépés egy tábla csokoládé volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az a célunk, hogy minél több csokit gyűjtsünk - tudtuk meg Béres Enikőtől, a jótékonysági akció egyik szervezőjétől. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Hallgatói Önkormányzatának képviselője elmondta: a kar hallgatói örömmel fogadták a felkérést a hangversenyre, melyet a HÖK iroda szervezett. A kar HÖK csapata már több éve rendez hangversenyt az alapítvány javára. Az elmúlt években lehetett ruhát, tartós élelmiszert, plüss állatokat hozni. Nemcsak a koncerten lehetett adakozni, hanem a művészeti kar épületében kihelyezett dobozokban és a Dékáni Hivatalban is.


csokigyujtes
Képgaléria a koncertről


A Dékáni Hivatal szervezésében az egyetem oktatói, dolgozói is részt vettek a gyűjtésben, amelyet az Adventi koncert zárt. A vendégeket Dr. Nátyi Róbert dékán, Dr. Tóth Péter dékánhelyettes, Majó-Petri Georgina a dékáni hivatal vezetője és a dékáni hivatal dolgozói várták. Gyüdi Sándor a Szegedi Szimfonikus Zenekar karmestere és művészeti vezetője gyújtotta meg az adventi gyertyákat. A műsorszámok között a szeretetről és az ünnepi várakozásról mesélt. Olvasott Márai Sándor Négy évszak- December művéből, valamint Pilinszky Jánostól és Anselm Grüntől idézett.


IMG_3391


Két zongorán játszott Dr. Zsigmond Zoltán és Dr. Zsigmondné Papp Éva zongoraművész a művészeti kar oktatója, őket az egyetem kamarazenekara kísérte, vezetője Dr. Kosztándi István főiskolai docens. Prof. Szecsődi Ferenc egyetemi tanár hegedűjátéka, kamarazenekari kísérettel zárta az Adventi hangversenyt.


IMG_3420


Nemcsak a Bartók Béla Művészeti Kar, hanem a Szegedi Tudományegyetem több kara is részt vesz a megmozdulásban. Karácsonyi csokoládé- és cipősdoboz gyűjtést rendezett a SZTE Bölcsészettudományi Kar, szintén a Karitáció Alapítvány javára. Az SZTE Doktorandusz Önkormányzata is csatlakozott a bohócdoktorok gyógyítást segítő tevékenységéhez. Várják a csokoládé, ropi, cukorka adományokat, amiket több helyen köztük a GTK főépületében, a Biokémia Intézetben és a BTK épületében lehet leadni 2019. december 13-ig. Az édességek mellé kedves üzeneteket, idézeteket lehet írni, amelyeket felolvasnak a bohócdoktorok látogatásaik során a gyerekeknek.

 

Fotó és szöveg: Higi Csilla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00