SZTE Info

inf_diakolimpia

Az SZTE társszervezésében rendezik a 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

A Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A rangos tudományos versenynek a Science Park Szeged területén megvalósuló „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete ad helyet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, amely az egyik legrangosabb tudományos diákverseny, 1989-ben rendezték meg első alkalommal. Az esemény mára világméretűvé nőtte ki magát, amelyen mintegy 80 ország vesz részt rendszeresen. A 2023-as verseny rendezési jogára a Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közösen pályázott – sikerrel.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gondozásában működő Digitális Jólét Program (DJP) a digitális ökoszisztéma egészét érintő összehangolt kormányzati projekt. A DJP fontos partnere a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, amelynek célja, hogy szakmai fórumként segítse a magyar nyelvterületeken az informatika alkalmazását és fejlesztését, az informatikai kultúra terjesztését, valamint az informatikai oktatást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célként fogalmazta meg, hogy a munkaerő-piaci igényekhez igazodva egyre több fiatal kezdje meg tanulmányait és szerezzen diplomát informatikai felsőoktatási képzésekben, hosszú távon pedig, egyre többen helyezkedjenek el a digitális szakmákban.

 

Ehhez a célkitűzéshez szorosan kapcsolódik a Szegedi Tudományegyetem minden képzési szintre kiterjedő informatikai képzési portfóliója. Felsőfokú alapképzési szakokon több finanszírozási és képzési formában gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus végzettség szerezhető, míg mesterképzési szinten gazdaságinformatikus, info-bionika mérnök, mérnökinformatikus, programtervező informatikus, valamint tanári MA informatikatanár szakképesítéseket ad ki az intézmény. Az SZTE – multidiszciplináris tudományegyetem jellegénél fogva – számos lehetőséget kínál az informatika iránt érdeklődő hallgatóknak az osztatlan tanárképzés területén is. Az Informatika Tehetséggondozó Programból kerülnek ki döntően az Informatika Doktori Iskola hallgatói, akik elméleti számítástudomány, operációkutatás és kombinatorikus optimalizálás, szoftverfejlesztés, mesterséges intelligencia, képfeldolgozás, és műszaki informatika kutatási területen végezhetnek aktív tudományos tevékenységet. A Szegedi Tudományegyetem, az informatikai cégeket és szakmai műhelyeket tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció tagjaként, kiemelkedő oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végez az informatika területén. Az SZTE informatikai képzései hatalmas népszerűségnek örvendenek a magyar és a külföldi hallgatók körében egyaránt, melyet az a tény is alátámaszt, hogy a 2019/2020. tanévre történt jelentkezések között a programtervező informatikus szak volt a legnépszerűbb az egész egyetemen. A több mint 8000 első helyes jelentkező közül több mint 1000 diák valamely informatikai szakot jelölte meg.

 

latvanyterv_informatikai_muzeum2


A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia magyarországi rendezésének külön apropóját adja, hogy 2023-ban lesz a modern számítógép atyja, Neumann János matematikus születésének 120. évfordulója. A rangos nemzetközi diákverseny helyszínéül a volt szegedi szovjet laktanya területén – az országos tudományos és innovációs park hálózatának részeként – megvalósuló Science Park Szeged szolgál majd. A kialakítás alatt levő „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete nem csupán a diákolimpiának ad helyet, hanem az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány gondozásában levő gyűjtemény bemutatótermeinek is.

 latvanyterv_informatikai_muzeum


A kormányzati forrásból és az SZTE kezelésében megvalósuló Science Park Szeged projekt olyan komplex fejlesztés, amely regionális szinten hangolja össze az állami, egyetemi és gazdasági szereplők együttműködését. A tudományos és innovációs park területén néhány éven belül a régió leginnovatívabb, legdinamikusabban fejlődő hazai és nemzetközi vállalkozásai működnek majd, egymással szoros szinergiában, komoly lökést adva ezzel a város és a régió gazdasági fejlődésének.


SZTEinfo

Fotó: Látogató Központ és Informatikai Múzeum látványterv

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.