SZTE Info

Előadók jelentkezését várják a Fejezetek a Délvidék Múltjából Konferenciára

Nemzetközi történettudományi és művelődéstörténeti konferenciát szerveznek május 24-én az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. A program témája a Délvidék politika-, egyház-, oktatás-, és művelődés-, illetve gazdaságtörténete. A rendezvényre május 13-ig várják a Délvidék kutatásával foglalkozó szakemberek jelentkezését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Délvidék Kutató Központ, a Délvidéki Szemle folyóirat, a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata, a SZAB Délvidék Kutatóközpont Munkabizottsága, az SZTE BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszéke és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szervezésében valósul meg idén is az esemény. A rendezvény főszervezője Dr. Zakar Péter a Délvidék Kutató Központ elnöke, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.


A május 24-i konferencia délelőtti szekciójának plenáris ülésén a Délvidék 18-20. századi egyházáról és társadalmáról lesz szó. Ennek során adják át a Délvidék Kutatásáért Emlékérmet is. A Délvidék Kutató Központ e díj odaítélésével minden évben szeretné megjutalmazni azt a kutatót, aki a Délvidék kutatásához a legkiválóbb és legkitartóbb munkával járul hozzá. Ebben a szekcióban tart majd előadást: Dr. Hegyi Ádám (SZTE BTK), Dr. habil. Bárth Dániel (ELTE BTK), Dr. habil. Zakar Péter (SZTE BTK), Dr. Balogh Margit (MTA BKTI) és Dr. habil. Fazekas Csaba (ME BTK).


A délutáni szekcióra olyan kutatók, történészek jelentkezését várják, akik a Délvidék kutatásával foglalkoznak. A konferencián lehetőség nyílik PhD-hallgatóknak, PhD-fokozattal, vagy DsC fokozattal rendelkezőknek, hogy kutatásaikat, eredményeiket egy előadás keretében bemutassák. Minden szekcióban 15 perces előadás megtartására van lehetőség, melyet 5 perc vita követ. Jelentkezési határidő illetve a szóközök nélkül, maximum 1500 karakterből álló, magyar és angol nyelvű absztrakt leadási határideje 2019. május 13.


A konferencia előadásainak tanulmány változatát publikálják a Délvidéki Szemle lektorált folyóiratban. A tanulmány leadási határideje: 2019. május 24. A tanulmányt word formátumban, az Aetas történettudományi folyóirat hivatkozási szabványát használva kell elküldeni. Az esetleges illusztrációkat, képeket JPG formátumban, 300 dpi minőségben csatolt file-ként kell beküldeni emailben (szemle@delvidekkutato.hu), vagy a konferencia napján elektronikus adathordozón (CD, DVD, pendrive) kell leadni a regisztrációkor.


A részvételi díj: 10.000 Ft, mely tartalmazza az ebéd, és a tanulmány megjelenésének költségeit. Az elbírálás eredményéről 2019. május 14-én értesítik a jelentkezőket.


További információ és jelentkezés: szemle@delvidekkutato.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. november 13.

IMG_5871

A hazai felsőoktatás zászlóshajója, a Szegedi Tudományegyetem „kapitányi hídján” álló vezetőket sorra bemutatja a Szegedi Egyetem Magazin. Most az SZTE négy rektorhelyettese arról is vall, miként javíthatja tovább pozícióit a legfrissebb Quacquarelli Symonds ranglista szerint Magyarország legjobb egyeteme, a szegedi universitas.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében
 • november 13. 13:00 - 15. 13:30
  Az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszéke és az MTA SZAB Jogtudományi Szakbizottsága szervezésében
 • november 13.
  14:00 - 16:00
  A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya tisztelettel meghívja Önt Kemény Lajos, az MTA levelező tagja "Az immunrendszer szerepe gyulladásos bőrbetegségekben" címmel tartandó székfoglaló előadására.
 • november 13.
  16:00 - 17:00
  Megnyitja: Horváth Janisz grafikusművész, kalligráfus, tipográfus
  Az SZTE Konfuciusz Intézet a kínai kalligráfia és festészeti tanfolyam alkotóinak legjobban sikerült műveiből kiállítást szervez a Rektori Épület átriumában. A megnyitón Horváth Janisz grafikusművész kalligráfia és festészeti bemutatóval egybekötött tárlatvezetést tart az érdeklődőknek.
  Megtekinthető november 20-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig.