Bezár

Hírarchívum

Jogi konferencia az európai integrációról

Jogi konferencia az európai integrációról

2018. május 12.
2 perc

Nemzetközi konferenciát rendezett a nyitottság jegyében az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete és az Európai Közjogi Szervezet május 10-én a TIK-ben. A tanácskozáson az európai integráció jogi és demokráciai aspektusait vitatták meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményt Trócsányi László igazságügyi miniszter, az SZTE ÁJTK tanára nyitotta meg. - Mit jelent a demokrácia? A demokrácia olyan, mint a levegő, nem vesszük észre, hogy van, mert természetesnek tartjuk, csak akkor vesszük észre, hogyha már nincsen, vagy ha rosszul működik, tehát amikor már rossz a levegő körülöttünk. A közvetlen demokrácia gyökere az ókori időkbe nyúlik vissza, és napjainkban is a hatalom gyakorlásának egyik módjaként jelenik meg – fogalmazott beszédében.


- A demokráciához a szabadság is hozzátartozik, ugyanis enélkül demokrácia sincsen. A szabadság mellé azonban hozzá kell tenni a felelősséget is. Szabadok vagyunk, de azért vagyunk szabadok, hogy egyben felelősek is legyünk. A demokrácia lényege, hogy nemcsak magunkért vagyunk felelősek, hanem mindenkiért, aki ebben a társadalomban él. A szabadság és felelősség kérdése természetesen nemcsak nemzetközi szinten vizsgálható, hiszen ennek a kérdésnek vannak európai kitekintései is. A szabadság egyik formája az is, hogy a társadalmak tagjai népszavazások útján véleményt nyilváníthatnak. Az európai közbeszédben is egyre hangsúlyosabban jelenik meg, hogy az európai és nemzetközi politikai és jogi kérdésekben is döntő véleményt nyilváníthassanak a polgárok – tette hozzá.


Az európai jog és nemzeti alkotmányok az elmúlt évtizedekben a demokráciadeficit csökkentését célozták, arra is tekintettel, hogy a tagállamok, azok intézményei, így különösen a nemzeti parlamentek aktívabb részesei lehessenek az európai integráció fejlődésének. Az EU jövőjéről szóló vita kapcsán határozott elképzelés, hogy az állampolgárok valamilyen módon véleményt nyilváníthassanak az Európai Uniót és a tagállamokat érintő kérdésekről.


A konferencián olyan témákról tanácskoztak, amelyek meghatározzák Európa jövőjét, és amelyek megoldása hosszú időre formálja az Európai Unión belüli hatalmi viszonyokat. Így például olyan kérdésekre keresték a választ, mint: mit jelent a demokrácia a globalizált világban, létezik-e demokráciadeficit európai és nemzetközi jogi szinten, a népszavazás vajon megfelelő formája-e az európai és nemzetközi ügyek eldöntésének vagy a Brexit-szavazás milyen jogi kihívások elé állította az EU-t és tagállamait.


SZTEinfo - Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek