Bezár

Hírarchívum

kiemelt_ApolokNapja_2018

Az ápolókat köszöntötték a Szegedi Tudományegyetemen

Az ápolókat köszöntötték a Szegedi Tudományegyetemen

2018. május 28.
3 perc

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából, május 24-én az SZTE ápolóit és ápolónőit köszöntötték, és díjazták az ebből az alkalomból rendezett ünnepségen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Ápolók Nemzetközi Napját világszerte megünneplik május 12-én, annak tiszteletére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított.


Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa az ünnephez igazodva minden évben megfogalmazza aktuális gondolatait az ápolással, az ápolókkal kapcsolatban. Ebben az évben a „Nem számít a helyszín, nem számítanak a körülmények” gondolatkörhöz igazodva jelentették ki, hogy a világon mindenkinek joga van az egészségügyi ellátáshoz. Ehhez a feladathoz pedig az ápolók alapvető fontosságúak, éppen ezért eljött az idő, hogy az ápolók nagyobb befolyást és nagyobb elismerést kapjanak.


– A gyógyulás fontos komponense az ápolás, az, hogy a betegek az ápolóktól mit kapnak. A jövőben, az újabb ipari forradalom, a robotosítás hatására feltehetőleg sok foglalkozás megszűnik, azonban az ápolók munkáját nem lehet ilyen eszközökkel pótolni. Mindannyiunk érdeke, hogy az ápolók a hivatásukat elláthassák, megkapva azt a támogatást, amivel bírják a terhelést, amiben minden nap részük van – fogalmazott ünnepi beszédében Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.


– A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt szerepet tölt be a gyógyítás, a klinikai ellátás magas színvonalának biztosításában meghatározó szerepe van az ápolói csapatnak is. A Klinikai Központ nem működhetne az ápolók munkája nélkül, hiszen ez a terület nagyon magas szakértelmet és empátiát igényel. Éppen ezért, én is szeretném megköszönni a munkájukat, amit a betegápolásban, illetve más feladatok ellátásában végeznek – mondta Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja az ápolókat.


Apolok_napja_2018-2


Az ünnepi beszédek után Dr.habil. Kereszty Éva tartott előadást az ápolók szerepéről a betegjogok érvényesítésében, illetve a műhiba perek megelőzésében. Az előadás után immár nyolcadik alkalommal díjazták a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakdolgozóit az intézmény által alapított elismeréssel. A kitüntetéseket Prof.Dr. Kovács László, a Klinikai Központ elnökhelyettese és Balogh Dénes főápoló adta át. A „Kiváló Ápoló” címet idén Fülöpné Kovács Julianna és Hegedűs Franciska nyerte el.


Apolok_napja_2018-4


A Klinikai Központnál szakmai gyakorlatot folytató hallgatók minden évben megválasztják azt a szakterületet, amelyet leghatékonyabbnak és legjobbnak ítélnek meg. A 2017/2018-as tanévben a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ „Legjobb gyakorló területe” minősítést a sürgősségi betegellátó önálló osztály nyerte el.


Apolok_napja_2018-3

További képek itt megtekinthetők.


A Klinikai Központ elismerő oklevelet és emlékérmet adományozott Kiszel Attilának és Rékusné Farkas Mónikának. Gazdag Marianna osztályvezető ápolót a Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara Csongrád megyei területi szervezete díjazta.


SZTEInfo: Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek