SZTE Info

IMG_2563

Kölcsey szobránál koszorúzott az SZTE a magyar kultúra napján

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Szeged városa, kulturális és oktatási intézményei Kölcsey mellszobránál emlékeztek a nemzeti fohász születésének évfordulójára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen megkoszorúzták Kölcsey Ferenc a Dóm téri Nemzeti Pantheonban elhelyezett mellszobrát. A Szegedi Tudományegyetem képviseletében Prof. Dr. Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes és Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője hajtott fejet a költő szobra előtt, valamint elhelyezték az emlékezés koszorúit Szeged Megyei Jogú Város, a művészeti, közművelődési intézmények, civil, kulturális és politikai szervezetek képviselői is.


koszoruzas_galeria
Képgaléria a koszorúzásról.
 

 

A koszorúzás után a magyar kultúra napján rendezett díjátadón a városháza dísztermében Natalia Gorbunova hárfaművész, Szvobodáné Piacsek Ilona, a Nosztalgia Népitánc Együttes vezetője és Rácz Tibor színművész vehette át a Szeged Kultúrájáért díjat. Művészi tevékenységük, a kulturális életben végzett munkájuk elismeréseképp Kölcsey-érmet adtak át Papp Janó jelmeztervezőnek, Kőrösi Györgyi gordonkaművésznek, Bogoly József Ágoston irodalomtörténésznek, Szilágyi Annamária színművésznek, Vesmás Andrea táncpedagógusnak, Takács Éva közművelődési szakembernek, Kórász Mária könyvtárosnak, Varga Kornél népzenésznek, Gellérfy László újságírónak és Horváth Ferenc régésznek.


SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.