SZTE Info

nyito_Csalad_konferencia_2018

Család és tudomány egykor és ma

Nem a házasság intézményével, hanem a házastársakkal adódnak problémák – emlékeztetett Barna Gábor. Az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék vezetője a házasság nehézségeiről és a házastársi hűségről is szólt Szent-Györgyi Albertet és Bálint Sándort idézve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A családbarát Szegedi Tudományegyetem ad otthont a kétnapos „Család egykor és ma” jubileumi konferenciának – adtuk hírül az SZTE Hírportálján is.


A család egykor és ma című konferenciát a szegedi egyetemen, sorrendben immár az 5. alkalommal rendezték meg 2018 utolsó hónapjában. A tanácskozást az országos rabbi képző zsidó egyetemmel közösen szervezték, mint a korábbi években is. Miközben a család az európai emberek egyik legrégebbi intézménye, manapság sosem látott ellenszélben üzemel, ezernyi gonddal küzdve, melyek jelentős részben a családalapítás szükségességéről, formájáról szóló világnézeti kérdések. Ezek lehetnek vallási vagy éppen ellenkezően az egyéni karrierre irányuló nézetek, melyek összeköthetik, szétfeszíthetik a családfenntartókat. Barna Gábor professzort, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék vezetőjét, a "Család egykor és ma" konferencia elnökét Tráser Lászó kérdezte.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.