SZTE Info

Kiemelt_Trocsanyi_j

Trócsányi László: nyitott kérdések vannak az unió előtt

Nyitott kérdések vannak az unió előtt, és ezekre a válaszok még nem egyértelműek - jelentette ki az igazságügyi miniszter 2017. november 23-án a Szegedi Tudományegyetemen tartott konferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A szociális kérdések szorosan összefüggnek a versenyképességgel, szabályozásuk pedig a tagállami szuverenitással – fogalmazott Trócsányi László a Europe Direct Szeged által szervezett, Párbeszéd a kohéziós politikáról és a szociális jogok európai pilléréről című konferencián.


Trocsanyi

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzoraként is dolgozó politikus közölte, komoly viták várhatók arról, hogy egy ország a foglalkoztatáspolitikában vagy a munkajog területén milyen hatásköröket kíván átadni vagy megtartani. Ezek a kérdések, amelyekben a tagállamoknak – így Magyarországnak is – állást kell foglalniuk, nagyon fontos választóvonalat jelentenek, eldől, milyen irányban halad az uniós integráció – közölte a miniszter.

 

Trócsányi László hangsúlyozta, rendkívül nehéz feladat lesz a versenyképesség és a szociális Európa összhangját megteremteni. Példaként említette azt a közelmúltban a német gondolkodást jelentősen meghatározó és a latin országok kritikáját kiváltó elvet, amely szerint a versenyképesség javítását megszorítási politikával kell párosítani.

 

Martonyi János korábbi külügyminiszter előadásában leszögezte, az uniós integráció geopolitikai célja a béke és biztonság megteremtése volt, ez az egymás közötti viszonyban ma lényegében tényként kezelhető, külső dimenziója azonban évtizedeken keresztül háttérbe szorult.

 

– A második nagy cél, a jólét, a gazdasági integráció elérésében messze jutott az unió. Ennek az egyirányú folyamatnak azonban vannak korlátjai és ezek egyre erőteljesebben jelentkeznek – mondta az SZTE professor emeritusa.


Martonyi

 

Martonyi János szerint a harmadik célt, az európai identitást elhanyagolták, aminek most fizetjük meg az árát.

 

A korábbi külügyminiszter az Európai Bizottságnak az unió jövőjéről készült forgatókönyvei nagy érdemének tartja, hogy kilépnek a több vagy kevesebb Európa kétpólusú mezőjéből. Martonyi János azt mondta, bizonyos mértékű rugalmasságra szükség van az uniós a rendszerben, ennek jogi szempontból is szerencsés megfogalmazása a megerősített együttműködés rendszere. Magyarországnak azonban mindent meg kell tennie a többszintű Európa kialakulásával szemben – tette hozzá az SZTE professor emeritusa.

 

SZTEinfo – Forrás: MTI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében