Bezár

Hírarchívum

kiemelt_OGYEI_SZTE

Együttműködik az SZTE és az OGYÉI

Együttműködik az SZTE és az OGYÉI

2017. november 30.
3 perc

Szegeden is bemutatkozott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Innovációs Irodája. Az idén megalakult Iroda célja, hogy az akadémiai szférában a nem szponzorált klinikai vizsgálatok megvalósítását elősegítse, melyhez díjmentes, szakmai tanácsadást nyújtanak az SZTE kutatóinak is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

November 28-án, kedden tartotta bemutatkozó előadását az SZTE Rektori Épületben az OGYÉI Innovációs Irodája. A tájékoztatót megelőzően Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntötte a megjelent kutatókat, egyetemi polgárokat. Elmondta: az SZTE a jelenlegi pályázati ciklusban az EFOP és GINOP projekteken a legnagyobb támogatási összeget nyerte el. A GINOP pályázatok révén mintegy 30 milliárd forintnyi fejlesztést nyert el az intézmény. Hozzátette: az SZTE kutatási kiválóságát növelni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel való együttműködés, hiszen az egyetem szakemberei hasznos és ingyenes tanácsadást kaphatnak kutatásuk sikerességéhez.


Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese azt hangsúlyozta, hogy az elnyert támogatásokból saját gyógyszerfejlesztési kutatásokat is megvalósít az egyetem. Ahhoz pedig, hogy az alapkutatási eredményekből ténylegesen hasznosítható gyógyszer legyen, elengedhetetlen a szakmai tanácsadás.


OGYEI_SZTE2_2017


Az OGYÉI széles profillal rendelkező intézmény, tevékenysége számos a gyógyszerkutatások élvonalába tartozó szakmai területet érint, így például a gyógyszerekkel módosított étrendkiegészítőket, vagy az orvostechnológiai eszközöket. Stratégiájuk egy értékteremtő szervezetté válni az innováció területén. Az Intézet – többek között – a gyógyszerek minőségi és törzskönyvi értékelésével, fejlesztési és engedélyezési folyamatokkal foglalkozik – tájékoztatott Dr. Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese. Hozzátette: az Intézet kiemelt feladata, hogy az alapkutatási eredmények, fejlesztések célba érjenek, és az eredményekből tényleges gyógyszerek készüljenek. Emellett hazai befektetői hálózat kiépítésével a fejlesztések befektetési lehetőségeit, kockázatát is megvizsgálják.


OGYEI_SZTE_2017


– A magyar egyetemek közül a legszorosabb kapcsolatot a szegedi egyetemmel ápolja az OGYÉI – hangsúlyozta Dr. Fodor Krisztián, az OGYÉI Innovációs Irodájának vezetője. Elmondta: az Innovációs Iroda küldetése, hogy a magyarországi betegek a lehető leghamarabb jussanak hozzá a hatékony és biztonságos gyógyszerekhez, a legmodernebb orvostechnológiai eszközökhöz és kiváló minőségű étrendkiegészítőkhöz. Az Innovációs Irodákat a Horizon 2020-as projektek tapasztalatai hívták életre, mivel a résztvevők alábecsülik a gyártási engedélybeszerzéshez, a betegvonáshoz vagy a hatóságokkal való kapcsolatfelvételhez szükséges időt. Céljuk, hogy az alapkutatásokat alkalmazott irányba tereljék, regulációs ismeretekkel segítsék a kutatásokat. Az Iroda négy fő tevékenysége közé tartozik a korai fejlesztési tanácsadás az akadémia szférának és a KKV-nak, valamint a szakmai tanácsadás az ipari partnerek irányába. Az Iroda ugyanakkor kapcsolódási pontot is jelent az Európai Gyógyszerügynökséghez és módszertani központként is működik. Tagja az EU Innovation Network-nek, mely komplex tanácsadást nyújt a fejlesztésekhez. Az Irodától ingyenes tanácsadás, tudományos és regulációs konzultáció kérhető személyesen vagy írásban az innovacio.ogyei@gov.hu email címen. A jövőbeni tervek között szerepel az OGYÉI portfóliójába illeszkedő fejlesztések aktív felkutatása az akadémia szférában és a KKV-k között, növelni a „regulatory sciene” szerepét az oktatásban, illetve a Horizon 2020-as projektekhez kapcsolódóan tréningek szervezése - tette hozzá.


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Innovációs Irodájáról és az ingyenes tanácsadásról további információ itt: OGYÉI Innovációs Iroda.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek