SZTE Info

kiemelt_OGYEI_SZTE

Együttműködik az SZTE és az OGYÉI

Szegeden is bemutatkozott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Innovációs Irodája. Az idén megalakult Iroda célja, hogy az akadémiai szférában a nem szponzorált klinikai vizsgálatok megvalósítását elősegítse, melyhez díjmentes, szakmai tanácsadást nyújtanak az SZTE kutatóinak is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

November 28-án, kedden tartotta bemutatkozó előadását az SZTE Rektori Épületben az OGYÉI Innovációs Irodája. A tájékoztatót megelőzően Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntötte a megjelent kutatókat, egyetemi polgárokat. Elmondta: az SZTE a jelenlegi pályázati ciklusban az EFOP és GINOP projekteken a legnagyobb támogatási összeget nyerte el. A GINOP pályázatok révén mintegy 30 milliárd forintnyi fejlesztést nyert el az intézmény. Hozzátette: az SZTE kutatási kiválóságát növelni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel való együttműködés, hiszen az egyetem szakemberei hasznos és ingyenes tanácsadást kaphatnak kutatásuk sikerességéhez.


Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese azt hangsúlyozta, hogy az elnyert támogatásokból saját gyógyszerfejlesztési kutatásokat is megvalósít az egyetem. Ahhoz pedig, hogy az alapkutatási eredményekből ténylegesen hasznosítható gyógyszer legyen, elengedhetetlen a szakmai tanácsadás.


OGYEI_SZTE2_2017


Az OGYÉI széles profillal rendelkező intézmény, tevékenysége számos a gyógyszerkutatások élvonalába tartozó szakmai területet érint, így például a gyógyszerekkel módosított étrendkiegészítőket, vagy az orvostechnológiai eszközöket. Stratégiájuk egy értékteremtő szervezetté válni az innováció területén. Az Intézet – többek között – a gyógyszerek minőségi és törzskönyvi értékelésével, fejlesztési és engedélyezési folyamatokkal foglalkozik – tájékoztatott Dr. Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese. Hozzátette: az Intézet kiemelt feladata, hogy az alapkutatási eredmények, fejlesztések célba érjenek, és az eredményekből tényleges gyógyszerek készüljenek. Emellett hazai befektetői hálózat kiépítésével a fejlesztések befektetési lehetőségeit, kockázatát is megvizsgálják.


OGYEI_SZTE_2017


– A magyar egyetemek közül a legszorosabb kapcsolatot a szegedi egyetemmel ápolja az OGYÉI – hangsúlyozta Dr. Fodor Krisztián, az OGYÉI Innovációs Irodájának vezetője. Elmondta: az Innovációs Iroda küldetése, hogy a magyarországi betegek a lehető leghamarabb jussanak hozzá a hatékony és biztonságos gyógyszerekhez, a legmodernebb orvostechnológiai eszközökhöz és kiváló minőségű étrendkiegészítőkhöz. Az Innovációs Irodákat a Horizon 2020-as projektek tapasztalatai hívták életre, mivel a résztvevők alábecsülik a gyártási engedélybeszerzéshez, a betegvonáshoz vagy a hatóságokkal való kapcsolatfelvételhez szükséges időt. Céljuk, hogy az alapkutatásokat alkalmazott irányba tereljék, regulációs ismeretekkel segítsék a kutatásokat. Az Iroda négy fő tevékenysége közé tartozik a korai fejlesztési tanácsadás az akadémia szférának és a KKV-nak, valamint a szakmai tanácsadás az ipari partnerek irányába. Az Iroda ugyanakkor kapcsolódási pontot is jelent az Európai Gyógyszerügynökséghez és módszertani központként is működik. Tagja az EU Innovation Network-nek, mely komplex tanácsadást nyújt a fejlesztésekhez. Az Irodától ingyenes tanácsadás, tudományos és regulációs konzultáció kérhető személyesen vagy írásban az innovacio.ogyei@gov.hu email címen. A jövőbeni tervek között szerepel az OGYÉI portfóliójába illeszkedő fejlesztések aktív felkutatása az akadémia szférában és a KKV-k között, növelni a „regulatory sciene” szerepét az oktatásban, illetve a Horizon 2020-as projektekhez kapcsolódóan tréningek szervezése - tette hozzá.


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Innovációs Irodájáról és az ingyenes tanácsadásról további információ itt: OGYÉI Innovációs Iroda.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja