Bezár

Hírarchívum

kiemlet_SZTEhetseg

Közel 200 tehetséges hallgatót díjaztak a Szegedi Tudományegyetemen

Közel 200 tehetséges hallgatót díjaztak a Szegedi Tudományegyetemen

2017. május 31.
4 perc

Közel 200 tehetséges hallgató részesült több millió forint értékű ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem hagyományos díjkiosztó ünnepségén. Az Év Tehetsége és az SZTE Talent díjak mellett átadták a Sófi-ösztöndíjakat valamint az esélyegyenlőségi és a vállalati elismeréseket is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díjátadó ünnepség megnyitóján Prof. Dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese elmondta: nem elég tehetségesnek lenni, a tehetségeket támogatni is kell. Az egyetem, a város és a régióban lévő ipari szereplők feladata a tehetségek felismerése és felkarolása. Hozzátette: a már tizenkettedik alkalommal megrendezett díjátadó kiváló alkalom arra, hogy megismerjük azokat a fiatalokat, akik nemcsak tehetségükkel, hanem szorgalmukkal is bizonyítottak.


SZTEhetsgpont_KeményLajos


Több százan pályáztak a Kiválósági Listára


Idén a Szegedi Tehetséggondozó Tanács mintegy 200 egyetemistát részesített 20-150 ezer forint közötti egyszeri anyagi támogatásban. Több száz pályázat érkezett idén is az SZTE Talent Kiválósági Lista felhívásra, ami voltaképpen egy dicsőségtabló. Alap és mesterképzés kategóriában összesen hatvanhat fiatalt díjaztak. Közülük öten arany, nyolcan ezüst, ötven ketten bronz minősítést kaptak. Külön értékelték a művész hallgatókat. Ebben a kategóriában tizennégyen részesültek ösztöndíjban: három arany, hét ezüst és négy bronz minősítéssel. Hatvankettő doktorandusz hallgató munkáját is ösztöndíjjal ismerték el: húsz orvostudományi, tizenhét társadalomtudományi és huszonöt természettudományi pályamunkát díjaztak.


SZTEhetsegpont1
A díjátadón készült képek itt megtekinthetők.


Vegyész hallgatók az Év Tehetségei


Az Év Tehetsége díjat graduális kategóriában Mészáros János Péter vehette át, aki jelenleg a Természettudományi és Informatikai Kar vegyész szakos hallgatója, mesterképzésben vesz részt. A kémia iránti elkötelezettségét már középiskolában megmutatta: kémia-biológia tagozatos osztályba járt a Radnóti Miklós Gimnáziumba. Egyetemistaként elsőéves korától bekapcsolódott a Bioszervetlen Kémia Kutatócsoport tudományos kutatásaiba. Munkája nagyban segíti a rákellenes vizsgálatok során a fémkomplexek biotranszformációs folyamatainak megértését, ezáltal a sikeres gyógyszerfejlesztést.


 Az Év Tehetsége díjat doktori képzésben Varga Gábor érdemelte ki, aki 2014-ben vegyész diplomát szerzett. Jelenleg PhD-hallgatóként környezettudomány szakterületen a fém-aminosav komplexek interkalálását végzi réteges kettős hidroxidokban. Eddigi munkáiból, a huszonhét konferencia részvételen túl, négy konferenciaközlemény, kettő publikált kutatási jelentés és tizenöt referált, nemzetközi folyóiratban megjelent cikk készült.


Átadták az esélyegyenlőségi és a vállalati ösztöndíjakat is


Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központtal közös meghirdetett esélyegyenlőségi ösztöndíjban harminchárman részesültek. Tizennégy speciális képzési igényű, hét hátrányos helyzetű és tizenkettő roma származású egyetemista tanulmányait támogatták ösztöndíjjal. A speciális képzési igényű kategória kiemelt díjazottja Ilia Dóra, gazdaság-és társadalomtörténet MA szakos hallgató. Fő kutatási terület az indiai nők családbeli és társadalmi helyzet.


A Pro Talentis Alapítvány regionális vállalatokkal együttműködve idén is meghirdette vállalati ösztöndíjait. Azokra a felhívásokra, amelyekre minden kar hallgatói jelentkezhettek körülbelül 70-80 pályázat érkezett cégenként. Végül 15 fiatal érdemelte ki a vállalatok támogatását.


Díjazottak

Bánffi&Bánffi-Pro Talentis vállalati ösztöndíj: Giricz Zsófia
Contitech-Pro Talentis vállalati ösztöndíj: Tóth Roland Tamás
Ferroép-Pro Talentis vállalati ösztöndíj: Karádi Luca Sára
Givaudan-Pro Talentis vállalati ösztöndíj : Fekete Péter, Szerencsés Szabolcs Gyula, Wenner-Várkonyi Kristóf

Pick Szeged-Pro Talentis vállalati ösztöndíj: Jakab Judit Lilla, Mihalkó József, Pánczél Áron Lajos

Printker Office Land- Pro Talentis vállalati ösztöndíj: Kopasz Péter

Sole Mizo-Pro Talentis vállalati ösztöndíj: Sipos Áron

Soup Port Levesbár- Pro Talentis vállalati ösztöndíj: Erdei Anna

TE-DI Trade-Pro Talentis vállalati ösztöndíj: Sallai Richárd
Transcommers-Pro Talentis vállalati ösztöndíj: Juhász Marcell

Szegedi Vízmű-Pro Talantis vállalati ösztöndíj: Csete Ákos, Kiss Tamás, Palásti Dávid Jenő


SZTEhetsegpont2
A díjátadón készült képek itt megtekinthetők.


Az egyetemi prezentációs verseny helyezettjei


Az SZTE Tehetségpont által szervezett prezentációs technikák verseny döntőjében a kari fordulók győztesei, azaz 12 hallgató mérte össze tudását. A díjátadón köszöntötték a verseny győzteseit is. Megosztott első helyen Szepes Borbála (ÁOK) és Zalányi Tamás (GTK) végeztek. A második helyezett Süli Kálmán Botond (MK) lett, harmadik helyezést Sztoján Krisztina (ÁJTK) és Fekete Dávid (BTK) értek el. A Tehetségpont különdíját zenés produkciójáért Haramza Klára, a Zeneművészeti Kar hallgatója vehette át.


Sófi-ösztöndíjasok és az egyetemi tehetségek támogatói


A Sófi József által létrehozott és a nevét viselő alapítvány régóta az egyetemi tehetséggondozás egyik meghatározója szereplője. Az SZTE Sófi Ösztöndíj Kiemelt Kuratóriumi díjában Gurka Éva (BTK, pszichológia), Kószó Dávid (TTIK, programtervező informatikus), Körmös Sándor (TTIK földtudomány), Módra Szilvia (GYTK) és Olti Dóra (BTK, magyar) részesült.


SZTEhetsgpont-VarkonyiA


A díjátadó ünnepségen az egyetemi tehetségek kiemelkedő támogatói Pro Talentis díjban részesültek. Az elismerést 2017-ben Várkonyi Andrea műsorvezető és Balogh Elemér, az SZTE ÁJTK dékánja, korábbi alkotmánybíró vehette át.


A rendezvényen készült további képekk itt elérhetők: SZTEhetségpont


SZTEinfo

Fotó: Patyi Zsófia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek