Bezár

Hírarchívum

Akadémiai Díj Kiss Tamás Józsefnek, az SZTE professzorának

Akadémiai Díj Kiss Tamás Józsefnek, az SZTE professzorának

2017. május 09.
2 perc

Tizenöt kutató, köztük Kiss Tamás József, az SZTE professzora részesült kiemelkedő tudományos munkássága elismeréséül Akadémiai Díjban a Magyar Tudományos Akadémia 188. közgyűlésének 2017. május 8-i nyilvános ünnepi ülésén. Az MTA elnökének ismét Lovász Lászlót választották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudományos Akadémia 188. közgyűlésén az Akadémiai Aranyérmet Vizi E. Szilveszter, az MTA rendes tagja, a tudós szervezet korábbi elnöke vehette át.

 

Akadémiai Díjban részesült 15 kutató, köztük Kiss Tamás József, az MTA doktora a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanára.

Az Akadémiai Díjjal Kiss Tamás Józsefnek az élettani hatású kismolekulák, valamint a fehérjék létfontosságú és toxikus fémionokkal képzett komplexeinek speciációs, szerkezeti és részben kinetikai vizsgálata területén végzett több mint négy évtizedes, nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatói, kutatásszervezői, valamint magas színvonalú szakmai közéleti és oktatási tevékenységét ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia.

Fémvegyületek a gyógyászatban címmel a Szabadegyetem – Szeged sorozat részeként 2008 szeptemberében tartott előadást Kiss Tamás József. A szabadegyetemi program itt megtekinthető.

 

Az MTA legutóbbi közgyűlésén kitüntetett tudósokról további információ itt olvasható.

 

Az MTA 188. közgyűlésén megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia főállású vezetőit. Az Akadémia elnöke újabb három évre Lovász László, főtitkára Török Ádám, főtitkárhelyettese Barnabás Beáta. Az alelnöki pozíciót Bokor József, Freund Tamás és Vékás Lajos tölti be 2020-ig.

 

Szakértői testület világította át az MTA 43 intézményből álló kutatóintézet-hálózatának 2010–2015-ös tevékenységét. A testület nem látja indokoltnak a 2012-ben kialakított kutatóhálózati struktúra módosítását, de nagyobb önállóságot javasol a nem önálló kutatóintézetek számára. A 188. közgyűlésen megvitatták az alapszabály- és ügyrend-módosítási indítványokat, és nagy támogatottsággal fogadták el a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság munkájáról szóló beszámolót.

SZTEinfo

Forrás: mta.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek