Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_magyar_kultura_napja

Koszorúztak és kitüntetéseket vettek át az SZTE polgárai is a magyar kultúra napján

Koszorúztak és kitüntetéseket vettek át az SZTE polgárai is a magyar kultúra napján

2017. január 23.
3 perc

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett városi ünnepségeken a Szegedi Tudományegyetem többszörösen is képviseltette magát. A Kölcsey-szobornál 2 koszorúval tisztelgett az SZTE, míg a díjátadó ünnepségen elismert 15 alkotó és közösség kétharmada különböző módon, de kötődik az egyetemhez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar kultúra napját 1989 óra ünnepeljük január 22-én. Azért épp ezen a napon tisztelgünk a magyar alkotók előtt, mert így emlékezünk arra is, hogy a Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc 1823-ban épp január 22-én tisztázta le Csekén. A magyar kultúra napja alkalmából Szegeden a város önkormányzata is szervezett rendezvényeket.


MKN_koszoruzok

 

Koszorúzási ünnepséggel tisztelegtek 2017. január 20-án a szegedi Dóm téri panteonban Kölcsey Ferenc mellszobránál. A Himnusz születésnapja alkalmából szervezett megemlékezésen 10 koszorút helyeztek el a magyar kultúra művelésében aktív szegedi szervezetek és intézmények. Kölcsey szegedi szobrához az SZTE Zeneművészeti Kar nevében Szecsődi Ferenc hegedűművész, az SZTE ZMK Vonós tanszékét vezető egyetemi tanára hozta el a tisztelet virágait, míg a Szegedi Tudományegyetem nevében Tajti Gabriella, az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda vezetője és Egyed Erika kulturális szervező koszorúzott. Az ünnepségen több egyetemi oktató - például Kozma József (SZTE TTIK Bolyai Intézet) és Visy Csaba (SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport) - is megjelent.


MKN_Kolcsey

 

A Himnusz születésnapjára is emlékező, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett, 2017. január 20-i szegedi ünnepségen átadták a városi önkormányzat díjait. Szeged polgármestere, Botka László a „tradicionálisan színes, szabad” szegedi kulturális életet dicsérő ünnepi beszédét követően nyújtotta át az elismeréseket. A Szeged Kultúrájáért Aranygyűrűt hárman nyerték el, míg a Kölcsey-éremmel 11 személyt, egy közösséget és egy céget is kitüntetettek.


MKN_aranygyurusok

 

Az IH Rendezvényközpontban tartott ünnepségen a Szeged Kultúrájáért Díjat jelentő aranygyűrűt Ábrahám Vera nyugalmazott könyvtáros, Szűcsné Kolonics Erika, a Szegedi Ifjúsági Napok főszervezője és Nagy Károly festőművész vehette át. Mindhárom szakember szegedi felsőoktatási intézményben kapott diplomát, ugyanakkor Ábrahám Vera méltatásában az is elhangzott, hogy a szegedi zsidó kultúra kutatójaként az SZTE több tanszékével is együttműködik.


MKN_Kolcsey2j

A Kölcsey-éremmel jutalmazott alkotók a művészet, a kultúra egy-egy ágában nyújtott teljesítményükért nyerték el a 2017. évi Kölcsey-érmet. Szeged képzőművészeti életéből Darázs József festőművészt, zenei életéből Török János klarinétművészt és Varga Laura fuvolaművészt ismerték el, míg irodalomszervezői tevékenységéért Annus Gábor, a Tiszatáj szerkesztője, színházművészeti munkájáért Barnák László színész-rendező, táncművészeti eredményeiért Szabó Anita és Balogh Csongor, a standardtáncos pár együtt nyerte el az elismerést. A közművelődésért tett erőfeszítéseiért T. Molnár Gizella, az SZTE intézetvezető főiskolai tanára, könyvtárosként Farkas Lászlóné, míg a népművészeti tevékenységéért a 10 éves Délikert Napsugár Táncegyüttes kapott Kölcsey-érmet.


MKN_Kolcsey1

A civil szférában a közművelődésért végzett szabadúszó újságírói munkájáért Antal Éva, míg a szegedi kultúra anyagi támogatásáért a ContiTech Rubber Industrial Kft. kapott díjat. A 100 éves Csúry László órásmestert életművéért tüntették ki. Az SZTE Közkapcsolati Igazgatósághoz tartozó Kulturális Iroda javaslatára, az egyetemi művelődési programokban való kimagasló közreműködéséért nyerte el a Kölcsey-érem elismerést Varga Laura, Annus Gábor és Barnák László. A kitüntetettek nagy része az SZTE vagy jogelőd intézményében folytatott felsőfokú tanulmányokat és szerzett diplomát, öten jelenleg is az SZTE munkatársai azok közül, akiknek tevékenységét Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata 2017-ben elismerte a magyar kultúra napja alkalmából.


SZTEinfo - Ú. I.

Fotók: Ú. I., Kispéter Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek