SZTE Info

Fizika napja a szegedi egyetemen

A Fizika Napján látványos kísérletekkel, izgalmas előadásokkal és labortúrákkal várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara január 28-án.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara mint minden évben, idén is megrendezi a Fizika Napját. 2017. január 28-án, szombaton 9 és 14 óra között várják a fizika iránt érdeklődőket a Fizikai Intézet Dóm téri épületében, a Dóm tér 9. szám alatt.


Az SZTE rektora, prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus kedvenc kísérleteiről tart előadást az előadóteremben, majd egykori hallgatók mutatják be, hol helyezkedtek el fizikus diplomájuk megszerzése után, és mivel foglalkoznak. Szatmáry Károly professzor arról beszél majd, van-e élet az univerzumban. Kihirdetik a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó verseny eredményét is.


Az érdeklődők megnézhetik a Toricelli-túrán a monumentális légnyomásmérő eszközt, a 12 éven felüli látogatók pedig megnézhetik a nagyintenzitású lézerlabort.


A kísérletes bemutatók során láthatnak színes optikai kísérleteke, robotokat és technikai kísérleteket, okostelefon-méréseket, megismerkedhetnek a felhő-fizikával, a mikrofluidikával is. A Fizika napján bemutatókkal és standdal jelenik meg az MTA Szegedi Biológia Kutatóközpont, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont és a Hobré Laser Technology Kft.

 

A nap folyamán az érdeklődők továbbtanulással kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak, beszélgethetnek egyetemi hallgatókkal és oktatókkal is.


A részletes program itt olvasható, az esemény Facebook oldala pedig itt található.  


SZTE-Info

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.