Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_TIK_havas
Téli szünetet tart az SZTE az energiatakarékosság jegyében

Téli szünetet tart az SZTE az energiatakarékosság jegyében

2017. december 21.

Magyarország legzöldebb egyeteme, az SZTE 2017. december 23. és 2018. január 1. között téli szünetet tart – az energiatakarékosság jegyében. 2012 óta hagyomány, hogy az évvégi ünnepek idején a Szegedi Tudományegyetem bezárja épületei nagy részét, de egészségügyi részlegeit folyamatosan működteti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szokásrendje szerint 2012 óta téli energiaszámláját úgy is karcsúsítja a Szegedi Tudományegyetem, hogy – miközben egészségügyi részlegeit folyamatosan működteti – az évvégi és az újesztendei ünnepek közötti munkanapokra időzített szünet időszakában legtöbb épületét bezárja, az ügyintézést szünetelteti. Az ilyenkor kalkulálható energia-megtakarítás mértéke függ a szünet hosszától és a külső hőmérséklettől is. Például a legutóbbi téli szünet idején bruttó 60 millió forinttal mérsékelte fűtésszámláját az SZTE.

 

A betegellátás folyamatosan működik a Szegedi Tudományegyetemen a 2017. december 23. és 2018. január 1. közötti napokra elrendelt téli szünetben is. E néhány napon az SZTE épületeinek többsége – közte például Szegeden a Dugonics téri Rektori Épület; az Ady téri József Attila Tanulmányi és Információs Központ, benne a Klebelsberg Könyvtár; illetve az SZTE 12 karának oktatást szolgáló minden ingatlanja – bezár, az ott dolgozók téli szabadságukat töltik, az ügyintézés szünetel, az energiaigényes fűtő- és egyéb berendezéseket kikapcsolják. Például az SZTE Rektori Épület a pénteki szokásos munkarend szerint zár be 2017. december 22-én este.

 

Mindettől az energiaszámláján mutatkozó több millió forint megtakarítást remél az ország legzöldebb egyeteme. Az SZTE téli szünet utáni első munkanapon, 2018. január 2-án, kedden reggeltől áll vissza a felsőoktatási intézményben szokásos munkarend.

 

A spórolást, az energiafogyasztás csökkentését célzó beruházásoknak és egyéb „zöld törekvései” sikerének köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem az UI Green Metric Ranking of Word Universities legújabb, 2017-es toplistáján a világrangsorban a 88. az európai green-listán a 42., a belvárosokban fekvő és működő intézmények közül világviszonylatban a 15., Magyarországon pedig őrzi pozícióját: a legzöldebb hazai felsőoktatási intézmény.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek