Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_PLC_verseny

Az SZTE MK mechatronikai- és gépészmérnök szakos hallgatói remekeltek az országos irányítástechnikai programozó versenyen

Az SZTE MK mechatronikai- és gépészmérnök szakos hallgatói remekeltek az országos irányítástechnikai programozó versenyen

2017. április 07.
3 perc

Összesítésben második és ötödik helyezett lett az SZTE Mérnöki Kar hallgatóiból álló csapat a Veszprémben megrendezett XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen. A kiemelkedő eredmény hátteréről, az egyetemistáknak hirdetett versenyeken való részvétel hasznáról az SZTE MK oktatóját, Sárosi József főiskolai docenst kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiemelkedő eredményt értek el a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar mechatronikai mérnök és gépészmérnök szakos hallgatói a XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen. A 3 részből álló verseny egy-egy gyakorlati fordulóját is megnyerte a két csapat. Az összesítés alapján pedig az induló 22 gárda közül a „Gépfarkasok”, azaz a mechatronikai mérnök szakos Gyurkó Csilla, Kónya Csaba, Szőcs Krisztián a második helyen végzett, míg a szegedi gépészmérnök szakos hallgatókat képviselő Juhász Marcell, Tóth Tamás, Takács Ákos alkotta „WolfraMKarbid” csapat az ötödik helyet mondhatja magáénak.


SZTE_MK_PLC1


– Az idei, az immár a XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen elért siker nem az első a korábban PLC programozói verseny néven futó vetélkedésben. Például a 2000-ben Győrött rendezett megmérettetésen a 3., míg 2001-ben, mikor Szegeden az SZTE Mérnöki Kar adott otthont a vetélkedőnek, 2. helyezést értünk el – sorolta az SZTE Mérnöki Kar főiskolai docense, Sárosi József. – A 2017. évi eredmény mégis különleges. Ezen a versenyen a legtöbb műszaki és informatikai képzést indító hazai felsőoktatási intézmény képviselteti magát. Vagyis a műszaki képzésben több évtizedes hagyományok alapján oktató hazai intézmények között sikerült helyt állnunk, holott a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán például a mechatronika mérnök szakot másfél éve, 2015-ben indítottuk el – hangsúlyozta az e munkacsoportot vezető oktató.

 

Egy-egy intézmény két-két csapattal vehet részt e PLC-versenyen. Az SZTE MK kihasználta a lehetőséget, mert hallgatóik vállalták az egy éves felkészítő munkát. A vetélkedésben sikeres fiatalok ugyanis az előző hónapokban nem csupán az órarendbe illesztett PLC-programozás tárgyhoz kapcsolódó előadásokon és gyakorlatokon jeleskedtek, hanem részt vettek a kötelezőn túli, heti 4-6 órás rendkívüli képzésen is. A diákokat Csikós Sándor és Bálint Ádám készítette fel a veszprémi irányítástechnikai programozó versenyre, ahol a 22 csapatnak egy elméleti és két gyakorlati feladatot kellett megoldania.


SZTE_MK_PLC2


– Az elméleti „bemelegítést” követő napokon, a gyakorlati példákon, laborokban kellett dolgoznia mindenkinek az általa hozott PLC, vagyis programozható logikai vezérlő segítségével. A technológiáról, vagyis hogy mit kell majd „leprogramozniuk” a hallgatóknak, előzetes információt nyújtanak a szervezők, de valójában a teljes technológiával az adott helyszínen találkoznak a diákok, akiknek adott időkeretben kell megoldaniuk a feladatot – magyarázta Sárosi József. – Minden versenyfordulóban részt vesz minden csapat. Az 1. gyakorlati fordulót a „WolfraMKarbid”, míg a 2. gyakorlati fordulót a „Gépfarkasok” nevű SZTE MK-csapat nyerte meg. Ez önmagában is óriási siker, amit megkoronázott a szegedi mérnök szakos hallgatók összesítésbeli 2. és 5. helyezése.

 

Mit profitál egy fiatal az egyetemistáknak hirdetett versenyen elért eredményből? A kérdésre válaszolva az SZTE MK mechatronikai munkacsoportját vezető Sárosi József elmondta: a versenyre való felkészüléssel, a plusz ismeretekkel javul a fiatal elhelyezkedési esélye. Az oktató tapasztalata szerint a cégek, ahova a diplomások jelentkezhetnek, manapság elvárják, hogy a hallgató már egyetemi tanulmányai idején is nyújtson plusz teljesítményt, például TDK, OTDK-szereplés, vagy Erasmus Programban, vagy egy szakmai versenyen való részvétel formájában. A második helyezést elérő SZTE MK-csapat tagjai máris kaptak gyakorlati munkalehetőséget azoktól a cégektől, amelyek megjelentek a XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen: a vetélkedő szünetében interjúkat készítettek e cégek a szegedi diákokkal.

 

Egyébként egyre népszerűbbek az SZTE Mérnöki Kar új szakjai is. Az idei felvételi adatok szerint a szegedi gépészmérnök szak nappali alapképzésére 96 középiskolás, míg mechatronika mérnök szakra 43 diák jelentkezett, első helyként megjelölve az SZTE Mérnöki Kart.


SZTEinfo - Újszászi Ilona

Fotó: Csikós Sándor, Bálint Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek