Bezár

Hírarchívum

440 millió forintot nyert az SZTE anyagcserezavarral összefüggő betegségek vizsgálatára

440 millió forintot nyert az SZTE anyagcserezavarral összefüggő betegségek vizsgálatára

2016. december 23.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem közel 440 millió forintot nyert az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázására. A projekt során többek között tanulmányozzák a szívelégtelenség kiváltó okait, a szívkárosodást megelőző folyamatok kórélettani hátterét, a szívizom betegségek genetikai hátterét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az anyagcsere folyamatok zavara meghatározó a leggyakoribb emberi betegségekben, mint a cukorbetegség, érelmeszesedés, stroke és a szívelégtelenség. A projekt során a kutatások célja az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázása – tudtuk meg Prof. Dr. Varró Andrástól. Az „Új molekuláris mechanizmusok, diagnosztikus és terápiás célpontok metabolikus és kardiovaszkuláris kórképekben” című, GINOP-2.3.2-15-2016-00006 számú projekt szegedi szakmai koordinátora elmondta: a tudósok az anyagcsere betegségek kardiovaszkuláris vonatkozásait vizsgálják. Tanulmányozzák a szívelégtelenség kiváltó okait, a szívkárosodást megelőző folyamatok kórélettani hátterét, a szívizom betegségek genetikai hátterét, az anyagcsere betegségekkel összefüggő agykeringési, légúti betegségeket és őssejt kutatásokat is végeznek.

 

A 2016 októberében kezdődő, 2020. szeptember végéig tartó kutatási program résztvevői a klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra keresnek molekuláris magyarázatokat és azok alapján állítanak fel új diagnosztikai és kezelési lehetőségeket.

 

arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapA projekt vezető intézménye a Debreceni Egyetem. A Szegedi Tudományegyetem mellett konzorciumi partner a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek