SZTE Info

A Times Higher Education legfrissebb rangsorán az SZTE

Nyilvánosságra hozta 2015/2016-os rangsorát a Times Higher Education (THE). A brit szakfolyóirat listáján a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világ 800 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolta idén a Times Higher Education. A lista összeállításánál 13 gondosan kalibrált mutatót alkalmaznak egy olyan átfogó és kiegyensúlyozott összehasonlítást alapul véve, mely megbízható hallgatóktól, oktatóktól, egyetemi vezetőktől, az ipar és kormány képviselőitől származnak. A 13 mutatót 5 csoportba – a tanulási környezet, a kutatás minősége, az intézményhez köthető publikációk idézésének száma, az iparból származó jövedelem, és a nemzetköziesedés – sorolják. Az első három szempont 30-30%-os, az ipari bevétel 2,5%-os, a nemzetköziség pedig 7,5%-os súllyal számít be a teljes pontszámba.


A 2015/2016-os világrangsorra a neves angolszász egyetemek mellett a Szegedi Tudományegyetem is felkerült. A Tisza-parti universitas a 601-800. kategóriába jutott.


A teljes lista itt elérhető: THE

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.