SZTE Info

nigeria_nagykovet_kiemelt_nagy

A szegedi egyetemre látogatott a nigériai nagykövet

A Szegedi Tudományegyetem meghívására látogatott az intézménybe Muhamadu S. Yunusa nigériai Nagykövet. 2015. október 20-án a diplomata az egyetemi vezetők és képviselők mellett az SZTE-n tanuló nigériai hallgatókkal is találkozott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nagykövet azzal a céllal látogatott a Szegedi Tudományegyetemre, hogy megismerkedjen az intézmény képzési kínálatával, a szegedi egyetem nyújtotta lehetőségekkel, azokkal az eshetőségekkel, amelyek Szegeden a nigériai hallgatókat várják. Ezért a delegáció programja során az SZTE minden olyan képviselőjével találkozott, akik részt vesznek a nigériai hallgatók oktatásában – tájékoztatott Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese. Hozzátette: a nigériai hallgatók érkezése 5 évvel ezelőtt kezdődött, azóta számuk jelentősen növekedett. A 2009/2010-es tanévben 47 nigériai hallgató tanult az SZTE-n, számuk a 2014/2015-ös tanévre 124-re emelkedett. Jelenleg az egészségtudományi képzés a legnépszerűbb a nigériai diákok körében, de tanulnak afrikai fiatalok a gazdaságtudományi, a bölcsészettudományi és a jogtudományi karon is.


Nigeriai_nagykovet_latogatasa_2015._oktober_20._BA
A szegedi egyetemre látogatott a nigériai nagykövet - GALÉRIA


A látogatás lehetőséget teremt az országok között kétoldalú kapcsolatok kialakítására, arra, hogy tudományos, oktatási és kulturális kapcsolat épüljön ki Nigéria és Szeged között. „ Az együttműködések kialakításának kulcsa lehet a személyes találkozás, a személyes kapcsolatok. Szegeden, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán jelenleg is tanít nigériai oktató. Ágoston atya mindkét ország nyelvét és kultúráját jól ismeri” – mondta Nagy Katalin.

A kormány déli nyitási stratégiájával összhangban a szegedi egyetem is szeretne részt venni minél több olyan programban, ahol a kormány támogatásával érkezhetnek hallgatók hazánkba – mint például a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program. Ezek a lehetőségek a diákok számára is megkönnyítik a képzést, ugyanakkor az SZTE számára lehetőséget biztosítanak egyre több külföldi hallgató képzésére – fogalmazott Nagy Katalin. A körülbelül 22-25 ezres összehallgatói létszám 10%-a külföldi diák, ezt a jövőben 15-20%-ra szeretné az intézmény növelni. Az össz külföldi hallgatói létszám nagy részét ugyan az európai országokból érkező diákok teszik ki, de az elmúlt években jelentősen növekedett az afrikai országokból érkezők száma is. Az afrikai hallgatók létszámának körülbelül 80%-a nigériai diák. A külföldi hallgatói létszám növelése az egyetem olyan célkitűzése melyért nagyon sokat kell dolgozni. Az SZTE-nek meg kell teremtenie azokat a viszonyokat, ami miatt szívesen jönnek a külföldi diákok Szegedre, így például a lakhatási és életkörülményeket – tette hozzá.


„Első alkalommal látogattam Szegedre, az egyetemre. Ahogy megismertem az egyetem kínálatát, lehetőségeit azt kell mondanom, hogy az egyetemi és városi környezet is jelentősen elősegíti és támogatja a diákok tanulását. Itt a hallgatók megfelelő és hasznos ismereteket kapnak a későbbi karrier építéshez. Az SZTE-n szerzett tapasztalatok, élmények emlékezetesek lesznek mindannyiunk számára” –összegezte tapasztalatait Muhamadu S. Yunusa nigériai nagykövet.


SZTEinfo

Képek: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.