Bezár

Hírarchívum

Bangó Jenőt köszöntötték a szegedi egyetemen

Bangó Jenőt köszöntötték a szegedi egyetemen

2015. március 29.
2 perc

Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Bangó Jenőnek 2015. március 15-én. Az SZTE vendég oktatóját 2015 március 26-án 14 órakor a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tanácstermében könyvbemutatóval egybekötött ünnepségen köszöntötték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék és a Belvedere Meridionale Alapítvány közös rendezvényén mutatták be Bangó Jenő „Szociológia alapfogalmak pedagógushallgatók számára” című könyvét.



A belga professzor életútja


Bangó Jenő Budapesten végezte gimnáziumi tanulmányait, majd a Bécsi Egyetemen folytatott teológiai tanulmányokat. 1957 és 1961 között a leuveni egyetemen szociológiát tanult, ugyanitt szerezte meg 1963-ban diplomáját, majd 1973-ban doktori címét. 1975-ig posztdoktorátusi tanulmányokat végzett a freiburgi egyetemen, majd szociológia professzorként tanított a düsseldorfi szakfőiskolán. Óraadó tanárként az aacheni Technikai Egyetemen, szociológiaprofesszorként az aacheni Katolikus Szakfőiskolán tevékenykedett. 2005 és 2007 között a belgiumi Német Nyelvű Közösség Miniszterelnökségének tudományos tanácsadója. 2008 óta vendégelőadó a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Társadalomismeret Tanszékén.



Jelentős hozzájárulás az egyetem értelmiségnevelő funkciójához


Bangó Jenő már több mint hét éve tart előadásokat és szemináriumokat a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Alkalmazott Társadalomismeret Tanszékén. Tevékenységét elismeréssel díjazza az egyetem polgársága. A professzor magyarországi tartózkodásai során fontosnak tekinti, hogy a Belgiumról és az ott élő polgárok életvilágáról is ismereteket nyújtson a szegedi egyetem hallgatóinak. E tevékenységével, személyes kisugárzásával, tiszta gondolatiságával jelentősen hozzájárult az egyetem értelmiségnevelő funkciójához és a képzések tudományos nívójához. Bangó professzor a szegedi Belvedere Meridionale történelem és társadalomtudományok szaklap Tudományos Tanácsadó Testületének tagja, e minőségében a fiatal kutatók nevelésében is komoly szerepet lát el.



Alapfogalmak pedagógushallgatóknak


2015. március 26-án Bangó Jenő Szociológiai alapfogalmak pedagógushallgatók számára című könyvét Jancsák Csaba, főiskolai docens mutatta be. A könyv az 1994-ben német nyelven megjelent Soziologie für sociale Berufe című munkájának magyar nyelvre fordított kiadása. A szerző negyvenéves szociológiai oktatói tapasztalata alapján vallott meggyőződése, hogy a pedagógiát, a szociális munkát, a gazdaságtant, vagy jogot tanuló diákok számára nagyon hasznos, ha a szociológiai alapfogalmakat nem a szaklexikonból vagy az internetről szerzik meg, hanem gyakorlati példákkal és utalásokkal alátámasztva tankönyv segítségével – írja a könyv ajánlója.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek