Bezár

Hírarchívum

Ismét Nobel-díjas kutató látogat Szegedre

Ismét Nobel-díjas kutató látogat Szegedre

2015. május 19.
3 perc

2015. június 11-től június 14-ig Szegedre látogat Erwin Neher Nobel-díjas kutató és Eva Neher, az X-lab vezetője. A két világhírű tudós a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia meghívására érkezik a negyedik Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Immár negyedik alkalommal szervezi meg a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia azt a tehetséggondozó programot, amelyet 2012-ben Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóján indított el a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kara és a MTA Biológiai Kutatóközpont.



Két világhírű tudás Szegeden


Erwin_neher_2007_lindau
Erwin Neher (forrás: wikipedia.org)

Erwin Neher Nobel-díjas kutató és Eva Neher, az X-lab vezetője 2015. június 11-én érkezik a Tisza parti városba. A két világhírű tudós lesz a díszvendége a IV. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának.


Erwin Neher, német biofizikus 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért. A mostani szegedi látogatás azért is különleges, mert Eva Neher, a göttingeni X-lab program vezetője is Szegedre látogat. A laboratórium speciális tudományos képzést biztosít a 16-20 év közötti diákoknak, ezáltal támogatva a fiatal tehetségek tudóssá nevelését.



A középiskolás tehetségek támogatása


eva_neher
Eva Neher (forrás: hna.de)

A két világhírű tudós szegedi látogatása lehetőséget teremt arra, hogy a középiskolások és az egyetemisták személyes példa révén tudják meg, miért érdemes tudományos tevékenységgel foglalkozni. A programról előzetesen annyit már lehet tudni, hogy a két tudós találkozik a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Diákjaival és mentoraikkal, sőt: közösen részt vesznek egy tudományos konferencián is, ahol a Szent-Györgyi Diákok mutatják be kutatásaikat.


A tervek szerint a középiskolások különböző laboratóriumokba is ellátogatnak, ahol szegedi professzorok mutatják be kutatócsoportjaikat és ismertetik kutatási tevékenységüket.


A programra a már meglévő Szent-Györgyi Ifjak mellett 11.-12.-es tanulók, biológiai és kémia tanárok, valamint egyetemisták jelentkezését is várják. További információ és regisztráció



Szent-Györgyi Talentum díjátadó


A Neher házaspár szegedi látogatásának másik fontos programja a Szent-Györgyi Talentum Díj átadása lesz.


A Szent-Györgyi Talentum Díjjal olyan szegedi tudóst ismernek el, aki – Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatómunka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte. A díjat először 2013-ban adták át, a díjazott Papp Balázs, az SZBK kutatója volt, aki a génkölcsönhatási hálózatok általános tulajdonságainak feltárásáért nyerte el Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet Bert Sakmann Nobel-díjas tudóstól vehetett át. 2014-ben Pál Csaba kapta az elismerést, melyet Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas kutatók adtak át. A fiatal szegedi tudós a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának részletes feltérképezéséért nyerte el a Szent-Györgyi Talentum Díjat, majd 2015. május 18-án átvette a Bolyai-díjat.


A 2015-ös év díjazottjának kiválasztásában az Alapítvány kuratóriuma mellett Erwin Neher is részt vesz. A díjat 2015. június 13-án 20 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban adják át.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek