SZTE Info

innov_nap_nyito

Érdekes előadásokkal vár az SZTE Innovációs Nap

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2015-ben is megrendezi a már hagyományosnak számító SZTE Innovációs Napot. 2015. május 14-én 9 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban várják az innováció iránt érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Innovációs Nap 2015-ös programjában olyan kérdések megvitatására nyílik lehetőség, amelyekkel az egyetemi kutatók és vállalati szakemberek is szembesülnek minden nap.

 


Szakemberek találkozója


Az SZTE Innovációs Nap célja, hogy összehozza a kutatói élet szereplőit, oktatókat, kutatókat, valamint az SZTE társintézményeinek és vállalati partnereinek innováció iránt érdeklődő szakembereit. A rendezvényre meghívott szakemberek olyan problémákra és kihívásokra hívják fel a vendégek figyelmét, amelyekkel az innovációs és technológia transzfer folyamatokban érintett kutatóknak és vállalkozásoknak egyaránt szembesülniük kell. A kerekasztal beszélgetés lehetőséget biztosít arra, hogy hazai és nemzetközi szinten jelentős vállalati szereplők, valamint egyetemi kutatók osszák meg véleményüket egymással az egyetemi-ipari együttműködések sajátosságairól.


 

Versenypályázati rendszer

 

A rendezvényt 2015. május 14-én 9 óra 30 perckor Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja nyitja meg. A megnyitót követően Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes tart értékelést a Szegedi Tudományegyetem innovációs tevékenységről.


Az SZTE rendezvényén Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a kutatás-fejlesztés és innováció versenypályázati rendszerének megújításáról beszél, majd a Mediso Kft. képviselője, Hóbor Sándor preklinikai projekt vezető osztja meg tapasztalatait a kutatás-fejlesztés lehetőségeiről egy hazai, orvosdiagnosztikai eszközöket fejlesztő vállalkozás szemszögéből. A rendezvény vendégeinek lehetőségük nyílik részt venni egy rendhagyó kerekasztal-beszélgetésen, amellyel kapcsolatban több hazai vállalat képviselője is elfogadta a szervezők felkérését, így például a Richter Gedeon Nyrt., a Solvo Biotechnológiai Zrt., a Pick Zrt. és az NNG Kft.

 


A kutatási eredmények üzleti hasznosításáról


2015. május 14-én délután Gyimóthy Tibor, az SZTE TTIK Szoftverfejlesztési Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára számol be a részvevőknek tapasztalatairól EU-s pályázatot nyert kutató szemszögéből. Susányi Tamás, a DEAK Zrt. vezérigazgatója bemutatja az ELI SciencePark (ELIPOLIS) által nyújtott lehetőségeket az egyetem számára, amelyet követően Imreh Szabolcs, egyetemi docens, az SZTE-GTK, Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központ munkatársa a kutatók és cégek számára elérhető start-up és spin-off ökoszisztéma kialakításához kapcsolódó támogatásokról és szolgáltatásokról tart előadást.


Az SZTE Innovációs Nap zárásaként Pitó Enikő, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója, a kutatási eredmények üzleti hasznosításának lehetőségeiről és feltételeiről, valamint az igazgatóság ebben vállalt komplex szerepéről tart előadást. A prezentációhoz kapcsolódóan bemutatják az SZTE kutatói számára elkészített tájékoztató kiadványt a kutatási eredmények hasznosításáról.


A résztvevőknek lehetőségük nyílik a kapcsolatépítésre, amellyel párhuzamosan a szervezők egy meglepetésprogrammal is kedveskednek a vendégek számára.

 

A tervezett program itt megtekinthető: SZTE Innovációs Nap


A programokon való részvétel ingyenes, azonban az infrastrukturális korlátok miatt regisztrációhoz kötött. A rendezvényre az alábbi linken lehet regisztrálni: regisztráció


További információ az inno@rekt.szte.hu e-mail címen kérhető.

 

SZTEinfo


innov_nap_nyito


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.