Bezár

Hírarchívum

nobel_dijas_talalkozo_kiemelt_nagy

IV. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója

IV. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója

2015. június 08.
5 perc

2015. június 12. és 13. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóját. A tudományos konferencián Erwin Neher Nobel-díjas kutató és a göttingeni X-Lab-ot vezető Eva Neher közreműködésével avatják fel a speciális orvosbiológiai képzést nyújtó Középiskolai Élettudományi Oktatási Centrumot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A több mint kétszáz fő részvételével zajló konferencia és az azt szervező Szegedi Tudós Akadémia célja, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát.



Hamarosan ismét a tudományt ünneplik Szegeden


Ennek megfelelően idén sem marad Nobel-díjas előadás nélkül az esemény. A IV. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának díszvendége, két világhírű tudós: Erwin Neher Nobel-díjas kutató és Eva Neher, az X-lab vezetője. A konferencián résztvevő tehetséges diákok a világhírű német tudósoktól első kézből kapnak választ arra a kérdésre, hogy miért érdemes tudományos tevékenységgel foglalkozni. A kapcsolódó programok keretében a fiatalok arra is lehetőséget kapnak, hogy tudományos eredményeiket bemutassák a neves kutatókból álló közönségnek.



Rekordkísérlettel avatják a szegedi Oktatási Centrumot


A szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban göttingeni mintára alakítottak ki egy világszínvonalú felszereltséggel rendelkező biológiai laboratóriumot, amelyben 2015. júniusától kezdik meg a Szent-Györgyi Ifjak speciális orvosbiológiai alapképzését. A konferencia időtartama alatt a 300 millió forintból kialakított Középiskolai Élettudományi Oktatási Centrum ultramodern laboratóriumában hazánk legkiválóbb, a természettudomány területén kiemelkedően teljesítő gimnazistái egy példa nélkül álló, harmincórás kísérletsorozatot hajtanak végre. A Szegedi Tudós Akadémia mentorai felügyeletével zajló rekordhosszúságú kísérletet a Nobel-díjas kutató, Erwin Neher is figyelemmel kíséri majd. 



Ősszel újabb két Nobel-díjas kutató látogat Szegedre


A tudományos világ tehát az elkövetkezendő időben ismét Szegedre figyel: a konferencia keretében a városba látogató Erwin Neher-rel együtt ugyanis 13-ra emelkedik a városba látogató Nobel-díjasok száma, ami világviszonylatban is egyedülálló eredmény. Az idei év őszén pedig újabb két Nobel-díjas tudóst lát vendégül Csongrád megye székhelye, ezzel tizenötre emelve a városban 2012 óta vendégeskedő Nobel-díjas kutatók számát.



A Szegedi Tudós Akadémiáról


Az idei a negyedik év, hogy Nobel-díjas kutatók látogatnak Szegedre. Először 2012-ben érkezett a vidéki nagyvárosba 9 Nobel-díjas kutató Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából. A programon a gimnazisták, az egyetemisták és a Nobel-díjas kutatók pillanatok alatt megtalálták a közös hangot, az üzenet pedig egyértelmű volt: a magyar diákság továbbra is rendkívül nyitott, fogékony a tudományokra. A sikerből kiindulva a szervezők létrehozták a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, gimnáziumi hallgatók, egyetemisták, középiskolai tanárok és kutatók bevonásával pedig a Nobel-díjasok kidolgozták a Szegedi Tudós Akadémia programját. Emellett a Nobel-díjas kutatók, valamint a rangos nemzetközi egyetemen, illetve kutatóhelyen (Cambridge, Oxford) dolgozó tudósok elfogadták az iskola mentori programjába való bekapcsolódást.



Cél: a legkiválóbb tudóspalánták segítése


A Szegedi Tudós Akadémián három éve – mióta egyszerre kilenc Nobel-díjas kutatót láttak vendégül a városban – azon dolgoznak, hogy megvalósítsák azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között végigkísérő kutatói életpályamodellt, mely képes arra, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával. Az oktatási rendszer már harmadik éve sikerrel működik Szegeden: a jelentkezők száma megközelíti a 150 főt. A program vezetői szerint a Szegedi Tudós Akadémián kinevelt tudós-generáció tagjai milliárdos nagyságrendű pályázati pénzt hozhatnak hazánkba, de a gazdasági haszon mellett, a kezdetektől kiemelt céljuk egy olyan, világviszonylatban is kiemelkedő tudományos régió létrehozása, mely alapját képezheti egy újabb magyar Nobel-díjnak.



Az orvoskutató képzés központjává válhat Szeged


A Szegedi Tudós Akadémia programjai vonzóvá váltak a tehetséges diákok és tanáraik számára. Már 2013-ban 20 középiskolai tanár és 80 gimnazista jelentkezett a programba, 2014-ben pedig a tanárok száma csaknem 40 főre növekedett, míg a középiskolások száma megközelítette a 150 főt. Belőlük kerülnek ki az iskolába felveendő diákok. A régió gimnáziumai mellett az ország minden részéről érkeztek diákok a programba, beleértve az ország vezető gimnáziumait is. A jelenlegi tervek alapján 200 főre növelhető iskolarendszerben pedig 13 diák már ösztöndíjat is kap. Az iskolarendszer – a jelenlegi horizontális iskolarendszerbe épülve – a diákok reguláris képzése mellett folyamatos tudományos képzést nyújt az alapoktól a legmodernebb kutatói módszerekig. A gimnazisták alapképzését az arra szakosodott speciális kutatóhelyen, míg az egyetemisták képzését az MTA és a Szegedi Tudományegyetem legjobb laboratóriumaiban a legkiválóbb mentorok végzik, akiket komoly kritériumrendszer alapján válogattak ki. Munkájukat a 66 főből álló nemzetközi mentori csoport segíti, amely a legkiválóbb –köztük több Nobel-díjas –kutatókból áll. A posztdoktori periódusban a diákok elsősorban a külföldi egyetemeken (Cambridge, Harvard, Göttingen) folytatják képzésüket, ezt követően pedig az iskola a diákoknak kiemelt lehetőséget kínál hazatérésükhöz és a diákok az iskola mentoraként folytathatják munkájukat.



Tudományos régió létrehozása


A program tervei között szerepel, hogy világviszonylatban is kiemelkedő tudományos régiót hozzanak létre, itthon tartsák a legtehetségesebb diákokat, és idevonzzák a környező országok legtehetségesebb fiataljait. Emellett fontos az oktatási intézmények fejlesztése, a szegedi felsőoktatás szervezeti és tartalmi megújítása is. Cél a külföldi, főként EU-s kutatói források Magyarországra hozása, amely növeli az intézmények költségvetését, valamint a tervek között szerepel olyan regionális központ kiépítése, mely a külföldi tehetséges fiatalok magyarországi letelepedését segítheti. Az iskola jövőbeni haszna szinte felmérhetetlen. Olyan új iskolatípust, kommunikációs csatornákat indíthat el, amelyre Klebelsberg Kunó óta nem volt példa a magyar oktatás történetében. Sikeres működés esetén az alapítvány képes lenne rá, hogy a többi szakterületre –kémia, fizika, matematika, társadalomtudományok, művészetek –is kiterjessze az iskolarendszer tevékenységét.

 

A konferencia részletes programja itt elérhető:


SZTEinfo


Korábban írtuk:

Ismét Nobel-díjas kutató látogat Szegedre

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek