Bezár

Hírarchívum

Szegedi kutatók eredményei a világ vezető kémiai folyóiratában

Szegedi kutatók eredményei a világ vezető kémiai folyóiratában

2015. december 01.
2 perc

A világ legrangosabb kémiai folyóirata, a Nature Chemistry közölte Czakó Gábor és Szabó István eredményeit: a kutatók a szerves kémia egyik legalapvetőbb reakciójának új mechanizmusára bukkantak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Czakó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének adjunktusa és munkatársa Szabó István idén ősszel érkeztek Szegedre az Eötvös Loránd Tudományegyetemről. Januárban a hazai média is beszámolt átütő eredményükről, egy új reakcióút felfedezéséről.

 

Az elméleti kémikusok számítógépek segítségével modelleztek egy alapvető kémiai reakciót (a fluoridion (F-) és a metil-klorid (CH3Cl) reakcióját), és a számítások világítottak rá, hogy a reakció nem csak a száz éve ismert úton mehet végbe. Közben az innsbrucki egyetem munkatársai kísérletileg is vizsgálták a fenti reakciót. Az elméleti és kísérleti eredmények egyezése felülmúlja minden korábbi hasonló munka pontosságát és minden eddiginél mélyebb betekintést ad az egyik legismertebb kémiai reakció mechanizmusába. A kutatók rámutattak, hogy a periódusos rendszer alapján hasonlónak gondolt atomok igen eltérő hatással lehetnek a kémiai reakciók lefolyására, és a reakciókban résztvevő molekulák orientációs képessége kulcsszerepet játszhat a folyamatok során.

 

Az elméleti-kísérleti munka eredményeit a világ talán legrangosabb kémiai folyóirata, a Nature Chemistry közölte 2015. november 30-án [M. Stei, E. Carrascosa, M. A. Kainz, A. H. Kelkar, J. Meyer, I. Szabó, G. Czakó, R. Wester, Influence of the leaving group on the dynamics of a gas-phase SN2 reaction, Nature Chemistry DOI: 10.1038/nchem.2400].

 

A Czakó-csoport módszerei úttörő jelentőségűek a fenti reakciócsalád (a kémikusok által jól ismert SN2 reakciók) elméleti vizsgálatai során, így az eredményeiktől a kémia alapjainak mélyebb megértését várhatjuk. Czakó Gábor célja, hogy a vezetésével Szegeden megalakított Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoport hamarosan a világ legelismertebb tudományos műhelyei közé tartozzon, amihez jó alapokat adhat a most megjelent rangos közlemény.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek