Bezár

Hírarchívum

kiemelt-melegito

Modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztal az SZTE klinikáján

Modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztal az SZTE klinikáján

2015. december 07.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött osztályát egy közel két és fél millió forint értékű Babylife BLR-2100 típusú melegítő- és újraélesztő asztal megvásárlásával támogatta a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány és a MEDICOR Elektronika Zrt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában kezelt koraszülöttek, újszülöttek ellátását 2003 óta támogatja a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány. Az Alapítvány jóvoltából 2015. december 4-én az újszülött osztály egy közel kétmillió forint értékű Babylife BLR-2100 típusú melegítő- és újraélesztő asztallal gazdagodott. A jótékonysági akcióhoz csatlakozva a MEDICOR Elektronika Zrt. az újraélesztő asztalt egy több mint fél millió forint értékű integrált pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközzel – pulzoximéterrel – egészítette ki. A műtőben elhelyezett újraélesztő asztal, megfelelően megvilágított, kontrollálhatóan melegített felületet teremt az újszülöttek ellátására, szükség esetén újraélesztésére közvetlenül a megszületés után.

 

melegito_agy
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.


- Számunkra rendkívül fontos ez az eszköz, szerencsére már két ilyen modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztal van a klinikán. A most lecserélt eszköz 18 éves volt. Az asztal különösen a császármetszés kapcsán, a koraszülöttek ellátásánál játszik nagy szerepet, hiszen nagyon fontos hogy az első néhány percben hogyan történik az újszülöttek ellátása – mondta Dr. Németh Gábor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi docense a műszert bemutató sajtótájékoztatón.

Dr. Orvos Hajnalka, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense kiemelte: a szegedi klinikán évente körülbelül 2500 újszülött jön világra, 45%-uk császármetszéssel. Az újszülöttek első ellátása ezeken a melegítőasztalokon történik, a berendezések az élet első pillanatát, a koraszülöttek sorsát is meghatározzák. A korszerű asztal pulzoximéterrel is rendelkezik, ami szintén nagy segítség az újszülöttek ellátásánál – tette hozzá.


Dr. Rádi Katalin, a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány munkatársa azt hangsúlyozta, hogy a klinika orvosai, ápolói nagyon fontos feladatot végeznek: gyerekeket segítenek világra, ezért is nagy öröm az Alapítvány számára, hogy támogathatja a szegedi klinikát.

- Olyan eszközt hoztunk, amely megkönnyíti, segíti az orvosok, ápolók mindennapi munkáját – mondta. Hozzátette: az alapítvány a jövőben is támogatja a szegedi klinikát, januárban elkezdik kiépíteni a Richter anyaszobát, melyet a tervek szerint 2016. tavaszán adnak át.

A MEDICOR Elektornikai Zrt. kifejezetten az újszülött gyógyászatban használt műszereket gyárt, így például inkubátorokat, reanimációs asztalt, újszülött kékfény lámpát, őrző monitort – tájékoztatott Steiner András ügyvezető igazgató. Elmondta: a válallat az Alapítvány munkáját támogatta: a szegedi klinika melegítő- és újraélesztő asztalát egy pulzoximéterrel egészítette ki.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek