SZTE Info

Koncertet ad a Kalungu Ütőegyüttes

Az idén 10 éves jubileumát ünneplő Kalungu Ütőegyüttes koncertezik 2014. október 30-án 19 órakor a Reök-palotában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kalungu Ütőegyüttes egy szentesi dobzenekar, 2004 óta játszanak a jelenlegi felállásban. Az együttes idén ünnepli 10 éves jubileumát, mely alkalomból egy kibővített, látványos és meglepetésekkel teli műsorral érkeznek Szegedre. Repertoárjuk sokrétű, szerepel benne kortárs, tradicionális, többek között afrikai, magyar és latin, valamint kísérleti zene. Koncertjeiken a tradicionális dobzene és a könnyűzenei stílusok határát feszegetik, gyakran beleszőve a zenei humort és improvizációt, és olykor egészen különleges, nem szokványos hangszereket is megszólaltatnak.

A zenekar tagjai: Mészáros László, Takács Ádám, Bereczky Zsolt, Tóth Gellért és Bubla Bence.

Az együttes további információ: itt

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.