SZTE Info

szinhazi_nyilt_nap_kiemelt

Egyetemistáké lett a Szegedi Nemzeti Színház – nem csupán a nyílt napon

Színházi díszletek az előcsarnokban, jelmezek a galérián, nyitott próbatermek. Így várta az egyetemi polgárokat a Szegedi Nemzeti Színház a 2014. október 15-i nyílt napon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hetedik éve egy napra kitárulkozik a Szegedi Nemzeti Színház: nyílt nappal csábítja a világot jelentő deszkákra, a kulisszák mögé és leginkább a nézőtér padsoraiba az egyetemi polgárokat. A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda kezdeményezésére idén is megrendezték az SZNSZ színházi nyílt napi programot, az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja egyik csúcspontjaként. Trónterembe illő díszlet fogadta a nézősereget a Nagyszínház előterében 2014. október 15-én.


 

Nézőtéri bérletkedvezmény


141015szinhaznyiltnap51„A színház a fiataloké kell, hogy legyen!” – jelentette ki köszöntőjében Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója visszaemlékezett egyetemi éveire: JATE-hallgatóként nem gondolta, hogy színi direktorként egyetemisták számára tárja szélesre a színház kapuit, invitál a kulisszák mögé is. Mégis ezt teszi immár hetedik esztendeje, mert meggyőződése: a színháznak be kell vonzania a nézőtérre a fiatalokat. A szegedi színház bérleteseinek és nézőinek összetétele, az arányok ugyanis nem tükrözik a tényt: Szeged egyetemi város, a tanév időszakában itt él 25-30 ezer egyetemi hallgató is.

Az egyetemi polgárokat azért hívják a színházi nyílt napra, hogy átélhetővé tegyék az itt dolgozó művészek egy napját, információkat és kulisszatitkokat szolgáltatva erősítsék a színészek, énekesek, táncosok, a színházi személyzet és a néző közötti kapcsolatot. A rendkívüli alkalomhoz rendkívüli ajánlat is társult: kedvezményes áron válthattak bérletet az egyetemi polgárok.

 

„Legfontosabb az előadás” – hangsúlyozta a színidirektor. Az idei színházi nyílt napon erről minden néző meggyőződhet, ugyanis a program két előadással zárul. A Nagyszínházban Offenbach: Hoffmann meséi című operáját mutatták be. Gyüdi Sándor a megjelentek figyelmébe ajánlotta a Kisszínház-beli premiert: Reginald Rose 12 dühös ember című darabjának színpadra állítása ugyanis iskolapéldája az SZTE és az SZNSZ között szövődő kapcsolat összetettségének, a több szálú együttműködésnek. A színpadon ugyanis együtt dolgozik és „varázsol” a joghallgató, az ügyvéd, az ügyész, a bíró és a profi színművész – az SZNSZ rendezőjének az irányításával.


 

Látvány és kordivat


„Tovább húztuk az évek óta bővülő együttműködés ívét azzal, hogy megállapodást írtunk alá a Szegedi Nemzeti Színházzal” – emlékeztetett a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó Gábor kiemelte: a fiatal az egyetemi évek alatt ér rá olyan élményeket gyűjteni, amelyekből építkezhet majd. A fizikus akadémikus fölidézte szegedi egyetemi éveit, a legendás „Pál Isti-féle” előadásokat. Azt is elárulta, hogy fiatal oktatóként találkozott először az akkor matematika- fizika szakos Gyüdi Sándorral. Életpályájuk további metszete, hogy itt és most is találkoznak, de ő a színházművészet csodálójaként, egykori tanítvány pedig színházi szakemberként. A rektor jó szórakozást kívánva köszöntötte az színházba járókat.

 

A leendő egyetemisták is képviseltették magukat a színházi nyílt napon: a huszonévesek között az 5-6 évesek csoportjai is hallatták hangjukat. Sőt: csöpp kislánya, Pannika ült Bodolay Géza nyakában. A Jászai Mari-díjas rendező a közönséghez szólva azt hangsúlyozta: a színházban is „csak a szemüknek higgyenek, ne a kordivatnak”!


Szinhazi_nyilt_nap_2014._oktober_15
Egyetemistáké lett a Szegedi Nemzeti Színház - GALÉRIA

 

Közönségdíjas színművészek és helyszínek


Az SZTE közönsége a múlt évad legjobb művészének választotta Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színésznőt, valamit Pataki Attila színészt. A művészeknek az elismeréshez Szabó Gábor rektor és az SZTE Kulturális Iroda vezetője, Tajti Gabriella gratulált.

 

Ízelítőt adtak a kész és a készülő előadásokból a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

A Nyiratkozások, a Hrabal Sörgyári capricco című regénye alapján készült előadás Mariskája, vagyis Kéner Gabriella színművész mesélt. Aztán a Chicago musicalt idézte elénk egy lendületes táncrészlettel Szalai Olimpia táncművész. A víg özvegyből, Lehár nagyoperettjéből lépett elénk Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, akit Koczka Ferenc karmester kísért zongorán. A vastapssal megköszönt miniprodukciók után a közönség „ellepte” a színházat – a pincétől a padlásig, a próbaszobákról a világot jelentő deszkákig…


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Herner Donát

 

Korábban írtuk:

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál: nyílt nap a színházban

12 dühös ember a Somogyi-könyvtárban

Új kihívások elé áll a Szegedi Egyetemi Színház

Több mint 200 program a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

Jogismereti előadásokkal és színházi szereppel várja a középiskolásokat a „Nyitott Bíróság”

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.