Bezár

Hírarchívum

„Az autonóm jog szenvedélyes apologétája volt” – Szabó József-emlékkötetet mutattak be

„Az autonóm jog szenvedélyes apologétája volt” – Szabó József-emlékkötetet mutattak be

2014. november 07.
3 perc

„Most megint Európában vagyunk…” címmel megjelent a Szabó József (1909-1992) szegedi jogászprofesszor életét és munkásságát bemutató emlékkötet. Az ünnepélyes könyvbemutatóra 2014. november 6-án került sor az ÁJTK Kari Tanácstermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabó József professzor (1909-1992) küzdelmekkel teli élete során több alkalommal is oktatott a szegedi egyetem jogi karán, és rövid ideig a kar dékánja is volt. Jogbölcseleti tanulmányai nemzetközi szinten is jelentősnek számítanak. Az ő munkájának állított emléket az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara és a Pólay Elemér Alapítvány Könyvtára egy frissen megjelent emlékkötetben.

– Szabó József a szegedi jogászhagyomány egyik fő képviselője volt – jelentette ki könyvismertetőn Paczolay Péter jogtudós, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, kiemelve annak fontosságát, hogy a professzor tragikus élete és hagyatéka emlékeztetőül szolgáljon a jövő számára. Ezt követően Paczolay Péter részletesen ismertette a könyvben található témákat, hosszan idézve a Szabó József munkásságát elemző írásokat. A különböző tudományos munkák úgy emlegetik a jogtudóst mint az autonóm jog védelmezőjét és a „szegedi iskola” meghatározó egyéniségét. A szakmai jellegű közlemények mellé emellett olyan írások is bekerültek, amelyek a professzor életét tárják fel. Paczolay Péter beszéde végén köszönetet mondott Révész Bélának, akinek állhatatos munkája és szervezése nélkül a kötet nem jelenthetett volna meg.

A köszöntőn beszédet mondott Stipta István, az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszék egyetemi tanára is, aki saját bevallása szerint hallgatóként személyesen nem találkozott Szabó Józseffel, ám a szakirodalom révén közvetve megismerhette a munkásságával. – Az egzisztenciális perifériára szorított tudós mégis meghatározó munkát végzett – jelentette ki. – Az általa képviselt ideálok pedig mind a mai napig aktuálisak és tanulságosak – tette hozzá. Beszéde végén Stipta István néhány reflexiót fűzött a könyv egyes témáihoz.

– Szabó József írásai nemcsak aktuálisak, de európaiak is – jegyezte meg beszédében Révész Béla, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék egyetemi docense, akinek a kötetben található dokumentumok és publikációk összegyűjtése is köszönhető. A néhai professzor ugyanis rengeteg időt töltött a második világháború előtt külföldön, és számtalan szellemi nagyság munkáját ismerte. Révész Béla azonban felhívta a figyelmet, hogy Szabó József bibliográfiája ugyan teljessé vált, ám ettől függetlenül vannak még feltárásra váró területek, nem is beszélve az írások digitalizálásáról.

Az eseményen az utolsó beszédet Balogh Elemér, az ÁJTK Európai Jogtörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és a Pólay Elemér Alapítvány kiadványainak szerkesztője mondta, aki személyesen is ismerte Szabó Józsefet. – Lelkes, impulzív ember volt, aki számtalan hasznos tanácsot adott – emlékezett vissza Balogh Elemér, aki azt is elismerte, hogy a professzor szakmai háttere csak később vált világossá számára. Emellett bemutatta a Pólay Elemér Alapítvány Könyvtára című tudományos kiadványsorozat néhány kiemelkedő kötetét, lévén fontosnak tartják, hogy a neves szegedi jogászprofesszorok munkáit igényes módon kiadják és így népszerűsítsék.

 

SZTEinfo – Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek