Bezár

Hírarchívum

Átadták a Sófi Alapítvány tudományos ösztöndíjait

Átadták a Sófi Alapítvány tudományos ösztöndíjait

2014. március 20.
4 perc

Tizenegyedik alkalommal tartotta meg tudományos konferenciáját a Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Központban. A konferencián a legtehetségesebb biológushallgatók munkáját ösztöndíjjal ismerték el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ünnepélyes díjátadót megelőző konferencián a Szegedi Tudományegyetem 11 tehetséges biológushallgatója számolt be tudományos kutatómunkájáról. A hallgatók két kategóriában – mesterszakos és PhD-hallgatók – ismertették tudományos munkásságukat. Nagyon érdekes előadásokat hallottunk a növénybiológia, a fejlődésgenetika és a neurobiológia témaköreiben. A konferencia szakmai nívóját mutatja, hogy az összes előadó hallgató impakt faktora – vagyis a hallgató publikációira való hivatkozások száma – 125 fölött van, ami óriási eredménynek mondható – tudtuk meg Sófi Józseftől, az alapítvány létrehozójától.

A díjátadót Kovács Kornél, az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék egyetemi tanára, az alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Köszöntő szavaiban a tudomány folytonosságára hívta fel a hallgatók figyelmét. A közelmúlt tudományos eredményeit a Greguss Pálról, Ferenczy Lajosról és Farkas Tiborról elnevezett emlékdíjak képviselik. A jelen tudományos munkásságát testesíti meg a rendezvény díszvendége, Erdélyi Lajos nyugalmazott egyetemi docens, az SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének korábbi kiemelkedő tanára, a jövőt pedig a ma előadást tartott fiatal tehetséges biológusok jelentik – mondta köszöntőjében.

 


Genommódosítás és iszkémiás stroke

 

A tudományos konferencián a mesterszakos biológushallgatók közül harmadik helyezést ért el Huzián Orsolya, második helyezett lett Oláh Gáspár, akik elismerő oklevélben részesültek. Az első helyezettnek járó 100 000 forintos ösztöndíjat és az alapítvány vándorserlegét Nyerges Ákos nyerte el. – Nagyon örülök, hogy első helyezettként végeztem. Számomra ez a díj a genommódosítás területén végzett munkám szakmai elismerését jelenti – mondta Ákos. A díjátadón hagyománynak számít, hogy az első helyezést elért hallgató témavezetője is emlékdíjat kap, így a Ferenczy Lajos-emlékdíjat Pál Csaba a Szegedi Biológiai Központ tudományos főmunkatársa vehette át.

A PhD-hallgatók közül harmadik helyezést ért el Haskó János, második lett Knapp Levente. Az első díjat Kocsis Kitti nyerte el, aki szintén 100 000 forintos ösztöndíjat és az alapítvány vándorserlegét vehette át. – Erre a nagyon nívós díjra laborunk korábbi tagjai is pályáztak, és sikeresen szerepeltek. Fontosnak tartom a fiatal kutatók ösztönzését, és szeretnék elődeim nyomdokaiba lépni. Kutatási témám az iszkémiás stroke és az azzal kapcsolatos neuroprotekció – mondta el Kitti. Témavezető tanára, Farkas Tamás, az SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék egyetemi docense Farkas Tibor-emlékdíjat kapott. Azon hallgatók munkáját, akik helyezést nem értek el, oklevéllel ismerték el. Ezt követően Sófi József, az alapítvány létrehozója gratulált a díjazottaknak, és biztatta a most helyezést el nem érőket, hogy folytassák tovább tudományos munkásságukat, és pályázzanak jövőre is.

A konferencián hagyománynak számít, hogy a meghívott díszvendég munkáját is emlékéremmel díjazzák. A Greguss Pálról elnevezett emlékplakettet idén Erdélyi János nyugalmazott egyetemi docens vehette át. – Különös öröm számomra, hogy megkaptam ezt az érmet, hiszen Greguss Pál tanárom volt, és ez az érem feleleveníti bennem a rég múlt idők emlékeit fogalmazott. Beszédében Szent-Györgyi Albert gondolatait ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. „Az élet olyan, mint a Maros homokja” idézte a Nobel-díjas tudóst, hisz ha kezünkbe vesszük a homokot, és megszorítjuk, az lassan kifolyik az ujjaink között. Az élet is ilyen – tette hozzá. A tudományos tanácskozást Sófi József és alapítványának méltatásával zárta.


 

Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány

 

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 2001. január 2-án jött létre, és eddig több mint 10 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobb hallgatóit. Az alapítvány célja a legjobb tanulmányi és tudományos teljesítményt nyújtó, tehetséges egyetemisták anyagi támogatása ösztöndíjak által. Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a tudományos konferenciát, és osztottak 100-100 ezer forint összegű ösztöndíjat – tudtuk meg Sófi Józseftől.

Kovács Kornél, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a szakmai tanács fő tevékenysége az alapítvány munkájának segítése, a konferencián az előadó hallgatók szakmai értékelése. A 14 tagú tanács tagjai az SZTE Biológus Tanszékcsoport kiváló oktatói, valamint az MTA Szegedi Biológiai Központ főigazgatója és szaktekintélyei. A konferencián a diákok értékelése komplex értékelési rendszer alapján történik. Az objektív pontozás során figyelembe veszik a hallgatók tanulmányi eredményeit, a magyar és nemzetközi konferenciákon való részvételt, a TDK-n és OTDK-n elért helyezéseket, valamint a nyelvvizsgákat. A pontok másik részét a tanács által adott szubjektív pontok adják, mely során figyelembe veszik többek között, hogy a hallgatók betartják- e a rendelkezésre álló időtartamot, illetve, hogy mennyire érthetően ismertetik kutatási témájukat.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek