Bezár

Hírarchívum

Megindul a költözés az SZTE új, 265 ágyas klinikájára

Megindul a költözés az SZTE új, 265 ágyas klinikájára

2014. május 28.
4 perc

Hamarosan megkezdődik a betegellátás Szeged legmodernebb klinikáján – számoltak be róla 2014. május 28-án a Szegedi Tudományegyetem nagyszabású klinikai beruházásának vezetői.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 265 ágyas tömbjének szakaszos birtokba vétele a műtőkapacitásnak a 410 ágyas korábbi „új” klinikáról történő áthelyezésével indul el 2014. június elején. Ezzel párhuzamosan a 410 ágyas épületen belül is sor kerül egyes kórházi osztályok átköltöztetésére a korszerűsített „A” és „B” szárnyba – számoltak be róla sajtóreggeli keretében 2014. május 28-án. Stubnya Gusztáv, az SZTE magkórház működésének kialakításáért felelős rektori biztosa azt mondta: június folyamán kezdik az új műtők használatba vételét a 265 ágyas klinikán, illetve korszerűsítik a 410 ágyas épület régi műtőit. Megteszik az első lépéseket az egységes intenzív osztály kialakítása felé is. – A magkórház kialakítása ezzel, illetve az önálló sürgősségi betegellátó osztály (SBO) átadásával mérföldkőhöz érkezett. Az új SBO alapjaiban változtatja meg, teszi hatékonyabbá az egyetemi betegutakat, illetve a szegedi egészségügyi ellátást – szögezte le a rektori biztos.

 

14 csúcstechnológiát képviselő műtő fogadja a betegeket

 

Prof._Dr._Varga_Endre_sajtoreggeliVarga Endre professzor, az SZTE Traumatológiai Klinika vezetője úgy folytatta, a 265 ágyas tömbben német tervek alapján 8 vadonatúj, mindent igényt kielégítő műtőt alakítottak ki. Ezeket a legmodernebb műtőasztalokkal, műtőlámpákkal, kamera- és monitortartókkal, sebészeti állványokkal, röntgenkép-erősítőkkel szerelték fel, és a műtéti beavatkozások élő közvetítését is biztosították. – A betegek műtőasztalra helyezését speciális betegátemelő rendszer segíti, és Magyarországon egyedülálló az itt megvalósított zsilipezési technika is – árulta el. Hozzáfűzte, ugyanilyen módon újítják majd fel a 410 ágyas klinika 6 műtőjét, azaz összességében 14 egyenrangú egységből álló központi műtője lesz a klinikai központnak. Esztétikailag is kellemes környezetet kínálnak majd ezek a műtők, és modern eszközöknek, valamint a felkészült szakembereknek hála még hatékonyabbá és biztonságosabbá teszik a betegellátást. A műtők költözése egyébként 2014. június 20-a körül várható.

 

36 ággyal jön létre az egységes központi intenzív

 

Molnár Zsolt professzortól, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetőjétől megtudtuk: az intenzív egységek eddig szétszórva, négy részlegen, 27 ágyon működtek. A következő hetekben megkezdődik az egységesítés: először az „új” klinika eddigi intenzív osztálya és a körintenzívről az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet költözik a 410 ágyas klinika korszerűsített részlegébe. Itt végeredményben egy 36 ágyas, egységes központi intenzív osztály jön majd létre, mely öt szakmát fog össze – csak a gyermekintenzív marad a gyermekklinikán. Ő is örömmel újságolta, hogy világszínvonalú ágyak, monitorok, lélegeztetőgépek állnak majd a szakemberek rendelkezésére. – Úgy érzem, valódi paradigmaváltás történik a szegedi egészségügyben. A sebészi szakmák központosítása a 14 panelműtőbe és a 36 ágyas központi intenzív kialakítása olyan lépések, melyek az egységes, betegközpontú ellátás irányába mutatnak – összegzett.

 

A 410 ágyas klinika komplex felújítása is megvalósulhat

 

Tapasztó Sándor projektvezető végül arról szólt, hogy az immár nagyprojektté nyilvánított, összességében 14,5 milliárd forintos klinikai beruházás során 10 milliárdnyi támogatást már lehívott a Szegedi Tudományegyetem. – A 265 ágyas épület megkapta a használatba vételi engedélyt, a következő feladat a beköltöző szakmák működési engedélyeinek megszerzése. A csúcstechnológiát képviselő eszközök, berendezések beszerzése, szállítása is folyamatos, már csak a 410 ágyas épület központi sterilizálójának eszközbeszerzése van folyamatban. A 265 ágyas tömb kivitelezése 2014 végén zárul le. Ezt követheti a 410 ágyas épület komplex átépítése, tűzvédelmi szempontú korszerűsítése, a kórtermek vizesblokkosításával, akadálymentesítésével. Ezen projektrész jelenleg az engedélyezési eljárásnál, a közbeszerzés előkészítésénél tart – tájékoztatott.

 

Intenziv_sajtoreggeli_galeria
Megindul a költözés az SZTE új, 265 ágyas klinikájára - GALÉRIA


Az Európai Unió Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, ötszintes, 21 500 négyzetméteres klinikai tömbje. A TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú, „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban” című projekt keretében 265 ágyas új klinikát húzott fel a kivitelező FERROÉP-AKTÍV Konzorcium a Semmelweis utcában, felújították a korábbi, 410 ágyas épület intenzív osztályát, műtőjét és sterilizálóját. Ráadásként a TIOP-2-2-2-08/2-2009-0008 „Sürgősségi ellátás fejlesztése az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban” című projekt keretében csaknem 700 millió forintból korszerűsítették a sürgősségi betegellátást is.

 

Korábban írtuk:

Átadták az SZTE új sürgősségi betegellátó osztályát

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek