SZTE Info

Nemzetközi szakkiállításokon a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem idegen nyelvű képzési kínálatát nemzetközi színtéren is meg szeretné ismertetni a továbbtanulást tervező fiatalokkal, ezért a világ több országában oktatási kiállításokon, vásárokon jelenik meg az univeristas 2014-ben is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE évek óta képviselteti magát különböző nemzetközi vásárokon, a börzéken való jelenlét célja külföldi hallgatók toborzása és az egyetem nemzetköziesedésének elősegítése. Az SZTE TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 azonosító számú projektje és az országos Campus Hungary program biztosította lehetőségeknek köszönhetően Azerbajdzsánban a 7. Nemzetközi Oktatási és Karrier Expón, 2014. február végén a Törökországban megrendezett „a2” Nemzetközi oktatási vásársorozat Izmir, Isztambul és Ankara állomásain, márciusban az APAIE Konferencia és Kiállításon Szöulban, április végén a kínai Pop Up Hungary felsőoktatási roadshow-n, májusban pedig az EHEF Japan – Nemzetközi felsőoktatási kiállításon is jelen voltak a Tisza-parti universitas munkatársai, és népszerűsítették az intézmény idegen nyelvű képzési palettáját. – Ezen kiállítások részben hallgatótoborzásról, részben intézményi együttműködésekről szóltak, melyeken az SZTE pozitív visszacsatolást kapott a mobilitási programokat tekintve. A hallgatótoborzásnál a korai tervezés, ami igazán felmerült, Japánban például már a kisgyermekes szülők is kilátogattak, hogy megtudják, mire számítsanak, majd ha gyermekük egyetemista lesz. Továbbá jellemzően a mesterképzések, illetve részképzések iránt nagyobb az érdeklődés, azokon belül is a pszichológia és orvosképzés igen népszerű. Fontos azonban, hogy hiába kínál a Tisza- parti egyetem több idegen nyelven is képzéseket, a nagy német, francia és angol egyetemek mellett nehéz kitűnni összegezték az SZTE Nemzetközi Koordinációs Iroda munkatársai.


Nemzetkozi_szakkiallitasok_galeria
Nemzetközi szakkiállításokon a Szegedi Tudományegyetem - GALÉRIA

 

Az államközi megállapodások hatására jellemzően a keleti térség felé nyit a Szegedi Tudományegyetem, de nem zárkózik el az európai helyszínektől sem; idén júniusban, a Vocatium Berlin-Study in Europe nemzetközi felsőoktatási kiállításon az SZTE saját standnál mutatja be többek között a német nyelvű szegedi orvosi képzést. A tervek között szerepel 2014 szeptemberében a prágai EAIE Felsőoktatási Konferencián, valamint a Campus Hungary program által szervezett kiállításokon való részvétel is.

Az oktatási börzéken az érdeklődők sok információt kaphatnak Szegedről, az SZTE-ről, találkozhatnak a Szegedi Tudományegyetemet és idegen nyelvű képzéseit ismertető megújult, angol nyelvű kiadványokkal is; az egyetemet bemutató, képekkel illusztrált, „hajtogatós” formában megjelent színes összefoglalóval, valamint az egyetem 2014 őszén induló idegen nyelvű alap-, mester- és osztatlan, valamint doktori képzéseit részletesen ismertető kiadványokkal.

A külföldi fiatalok tájékoztatását szolgálja az SZTE idegen nyelven elérhető képzési portfolióját ismertető angol nyelvű honlapja, itt elérhető, valamint a megújult angol nyelvű kiadványok, melyek itt letölthetőek.

 

Gajzer Erzsébet

Fotó: Campus Hungary

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.