SZTE Info

2014_majus_kiemelt

Megjelent a Szegedi Egyetem Magazin májusi száma

Már több napja elérhető a SZEM 2014. májusi száma, keressék a jól megszokott terjesztési pontokon, az egyetemi épületekben és a kávézókban, vagy töltsék le az SZTE hírportáljáról (a http://www.u-szeged.hu/sztemagazin címen virtuálisan a korábbi magazinokba is belelapozhatnak).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mire költenek a szegedi egyetemisták? – tette fel a kérdést, és járta körül a témát a májusi számban a SZEM szerkesztősége. Az ezzel kapcsolatos kutatásokról Jancsák Csaba ifjúságszociológus számol be, külföldi összehasonlító adatokat is böngészgethetnek, és természetesen megszólalnak maguk az érintettek, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is. A gyönyörűen megújított, korszerűsített Bolyai-épületben Solymosi Frigyes akadémikus hívja az olvasót múltidéző és jövőbe pillantó sétára, az SZTE Médiacentrum és a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága által szervezett II. Eurorégiós Sajtónapra visszatekintve pedig a média Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégióban betöltött szerepéről, illetve a többnyelvűség kérdésköréről talál érdekes információkat, aki kézbe veszi a friss lapszámot. Mindemellett kairói tapasztalatairól mesél a korábbi egyiptomi kulturális tanácsos, Zimonyi István, és izgalmas adalékokkal szolgál az újság az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitalizálási akciójáról. Bemutatkozik a Sziveri-díjas tehetséges írónő, Bencsik Orsolya, a Pro Natura díjjal kitüntetett természetfotós, ornitológus, Molnár Gyula, és olvashatnak az SZTE-hez ezer szállal kötődő Fool Moon acappella együttesről is, melynek egyik alapítója – kicsi a világ – éppen Molnár Gyula fia, Molnár Gábor.

Mindezek a témák és egyéb érdekességek is megtalálhatóak a friss SZEM-ben!

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.